+0 - 0  by /0 comments

Recasens confirma que l’Ajuntament ha demanat dictàmens jurídics per dotar de càmeres subjectives als agents

La corporació i tots els sindicats coincideixen que seria una bona eina de treball – El tema principal de la reunió va ser la creixent problemàtica del Top Manta i les estratègies per fer-hi front així com la nova orientació del cos municipal

En el transcurs de la reunió d’ahir de la Mesa de Seguiment de la Guàrdia Urbana de Barcelona -mesa de sindicats, ajuntament i prefectura de la policia local- el Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, va avançar que ja es troba treballant per dotar a la Guàrdia Urbana de Barcelona de càmeres subjectives, tal i com han fet altres cossos policials.

Recasens va manifestar que “l’ús càmeres per part de la policia és un sistema que pot funcionar bé”, i en aquest sentit va recordar que ja s’havia ordenat la gravació de totes les intervencions amb el Top Manta, a l’empara de nombrosa jurisprudència que habilita als cossos de seguretat la gravació d’intervencions.

Des de l’equip del comissionat de Seguretat s’ha contactat amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per tal de valorar conjuntament amb els jutges la viabilitat de la implantació de sistemes de gravació personal per als agents i com garantir la custòdia i integritat de les imatges.  Tots els sistemes de gravació policial oferts al mercat inclouen el paquet de càmera més els racks de descàrrega d’imatges i càrrega de bateria, així com els aplicatius que en garanteixen el seu emmagatzematge, integritat, accés i visionat.

Així mateix també s’hauria contactat amb altres capitals de l’Estat que ja estan en fases més avançades per la implantació del sistema. Actualment els cossos policials catalans ja graven tant les trucades als números d’emergència com les comunicacions via ràdio dels seus agents o les cartes de servei dels incidents.

Recasens sobre el Top Manta: “la solució social no l’ha de trobar la policia”

A l’iniciar la reunió Recasens es va referir a les seves polèmiques declaracions sobre que “no acceptaria violència per cap de les dues parts”, en el sentit que es referia a un concepte de violència genèric i que en cap cas pretenia posar en dubte la honorabilitat i professionalitat del cos municipal, ja que sinó no hauria acceptat l’encàrrec de dirigir el cos. Va reconèixer que en la intervenció d’abans d’ahir a la Comissió Extraordinària de Seguretat i Prevenció potser podia haver fet un discurs diferent els 60 segons concedits, però que espera explicar-se amb més deteniment ens els propers dies.

Pel que fa als problemes derivats d’intervencions amb la venda ambulant, va anunciar que la setmana pròxima es publicarà una Ordre de Servei específica de la venda ambulant però que es mantindrà el principi de discrecionalitat per a que cada agent decideixi sota uns paràmetres mínims d’actuació.

Recasens va ser categòric en el sentit que la solució al Top Manta no vindrà per la policia, però que no es tancava a que si fracassaven les vies socials que s’estan preparant des d’àmbits socials, a afrontar-ho policialment. El Comissionat i el Gerent, Jordi Samsó, van afirmar que seran exigents amb els altres cossos policials que tenen alguna cosa a dir amb el Top Manta, des de Duanes fins a Mossos d’Esquadra i Policia Nacional.

Canvis a la Guàrdia Urbana

El Comissionat de Seguretat va afirmar que creu que hi ha necessitat de canvis a la Guàrdia Urbana però que els canvis a una organització com la policia de Barcelona no poden venir marcats per l’agenda mediàtica.

En els propers mesos es presentaran una sèrie de novetats al cos emmarcats en un Pla Director -llargament reclamat per la part social del cos i que ja existeix a Bombers. El comissionat es va comprometre a que tots els canvis seran participats, a partir del diàleg, tot i recordar que en alguns casos poden no ser fàcils. La revisió del cos afectarà a tota l’estructura i totes les unitats del cos, sense precisar abast dels canvis, tot i que com a exemple va dir que volia una Unitat Muntada operativa i al servei de la ciutat.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *