+0 - 0  by /2 comments

Imputats tres caps de policia local per haver falsejat oposicions a funcionari

via elpais.cat

El cap de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat, Francisco de la Torre; l’inspector en cap de la policia local de Tortosa, Jesús Fernández Gómez; el màxim responsable de la policia local de Torredembarra, Josep Gili, i l’interventor general de l’Ajuntament de Barcelona, Antonio Muñoz Juncosa, han estat imputats pel jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell per haver falsejat el procés de selecció de quatre funcionaris per treballar a l’Ajuntament de Torredembarra el 2009. Gili va ser un dels beneficiaris de la presumpta manipulació.

La interlocutòria que aixeca el secret de sumari descriu que els imputats van maniobrar per intervenir en les contractacions d’un tècnic d’administració general (funcionari que fa tasques administratives de nivell superior), d’un tècnic per a l’àrea de serveis econòmics, d’un enginyer per a obres públiques i van adulterar el procés de selecció per cobrir la plaça d’inspector en cap de la policia local de Torredembarra, que finalment va recaure en Josep Gili.

Segons la resolució judicial, la trama presumptament es va coordinar per dissenyar a mida les bases de l’oposició i va posar persones afins en els tribunals que s’encarregaven d’avaluar les capacitats i els mèrits dels aspirants. Juntament amb els quatre imputats, també haurà de prestar declaració l’empresari Toni Martos Carrasco, antic director d’administració de la societat Barcelona Gestión Urbanística (Bagursa) i actual president de la societat Efial, els negocis de la qual amb els consistoris de l’Ametlla de Mar i Ascó també estan sota investigació judicial.

El jutge resol que hi ha proves fiables per sospitar que a Torredembarra es van fer contractacions irregulars i dictamina que es fa “evident” la necessitat de prendre declaració en qualitat d’imputats als beneficiaris de les places dissenyades a mida: Montserrat Córcoles, Esther Agulló i Vicenç Ruiz, a més de Gili. També cita a declarar com a imputats vuit col·laboradors més de la trama i l’exalcalde Daniel Masagué (CiU); la seva mà dreta, Paqui Felguera; el regidor de CiU Santi Ardèvol i l’exregidor del PP José Oviedo.

El 26 de juny del 2014 la Guàrdia Civil va detenir Masagué i els regidors esmentats, tots membres de la comissió de govern municipal, acusats de delictes contra l’administració pública i blanqueig de capitals per un cúmul d’il·legalitats, entre les quals hi ha la suposada adjudicació irregular de contractes i lloguers. Masagué i Paqui Felguera es presenten a les municipals en una candidatura independent. El cas judicial continua obert.

Els passadissos del jutjat tampoc seran novetat per a Josep Gili. De fet, des que es va fer amb el càrrec de cap policial el juliol del 2009, s’ha vist reiteradament embolicat en controvèrsies que, d’altra banda, no l’ha privat de premis i felicitacions. A la festivitat policial del Dia de les Esquadres del 2014, la Generalitat el va condecorar amb la medalla de bronze amb distintiu blau malgrat estar imputat judicialment, juntament amb qui va ser regidor de Governació, José Oviedo (PP), pels presumptes delictes de prevaricació i coaccions a la propietària d’un restaurant a la zona de platja.

Aquesta vegada, Gili està requerit pel jutge a instàncies d’un minuciós informe elaborat per la unitat de delictes econòmics de la Guàrdia Civil de Tarragona. Els agents han examinat el procés de selecció que va col·locar Gili a la prefectura de la policia de Torredembarra i assenyalen un cúmul d’irregularitats processals i administratives que, suposadament, es van saldar amb una oposició a mida per l’ara imputat.

La Guàrdia Civil descriu pressions a la cap de la unitat de recursos humans de l’Ajuntament de Torredembarra perquè redactés unes bases que alteressin el concurs buscant únicament el benefici de Gili. D’aquesta manera, sense que constés motiu aparent, es va canalitzar l’oposició pels tràmits del procediment d’urgència, que rebaixen a la meitat el termini per a la presentació de candidats, i es van alterar els barems de puntuació “amb l’objecte d’afavorir algun dels aspirants”, recull l’informe policial.

El jurat que va avaluar els quatre aspirants estava compost íntegrament per gent aliena a l’administració pública. El comitè de personal va advertir en un informe d’aquesta circumstància, la junta de govern el va desoir i va considerar oportú no tenir en compte per a res la puntuació final en el reconeixement personal fet per l’Ajuntament de Lleida un dels candidats. Sí que va prendre en consideració un document aportat per Gili i en el qual el cap de la policia de Valls, Carlos Serra Riera, assegura que Gili va fer funcions de coordinador i sots-cap del cos des de l’any 2002. La Guàrdia Civil posa en dubte aquesta dada perquè la relació laboral de Gili amb Valls arrenca l’any 2008.

L’equanimitat del jurat encarregat de decidir sobre la plaça de cap de policia de Torredembarra queda igualment en dubte arran de les investigacions de la Guàrdia Civil. El jurat, presidit per l’advocat Oscar Bru i amb la presència del cap de la policia local de l’Hospitalet de Llobregat, Francisco de la Torre, i de l’inspector en cap de la policia de Tortosa, Jesús Fernández, queda desdenyat en una conversa interceptada per la Guàrdia Civil i on un cap que pensava presentar-se al concurs és informat que no té opcions d’èxit. És l’empresari Blas Niubó, qui explica: “Vaig parlar amb l’alcalde i la plaça d’inspector ja està donada a un tal Josep Gili, que és conegut d’Oviedo”.

També és revelador el correu electrònic que va arribar a l’Ajuntament de Torredembarra el dia abans que es reunís el tribunal que havia de decidir sobre l’oposició. El correu el va enviar Carlos Sánchez Ruiz, sots-director general de la Policia de Catalunya i cridat a formar part del tribunal. “No vull participar en un procés predecidit” i “espero que us adoneu de la barbaritat de nomenar inspector la persona escollida”, van ser els motius esgrimits per declinar la seva participació.

+ 0 - 0

2 comments

  1. Van cayendo, a ver si una vez por todas conseguimos oposiciones legales.

  2. Policiu

    Sort que als mossos tot es legal i no hi han aquests afers….jajajajjaja

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *