+0 - 0  by /0 comments

Colau encara no té clar el futur de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana

Tot i que l’alcaldessa va prometre suprimir “de manera progressiva” la USP durant la campanya electoral, fonts municipals admetien ahir que encara s’ha de debatre què se’n farà exactament

L’equip de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encara no té clar el futur dels mal anomenats antiavalots de la Guàrdia Urbana, formats per les antigues unitats de policia administrativa i seguretat (UPAS) i de nocturna operativa centralitzada (UNOC), rebatejades amb el canvi al govern municipal com a unitat de suport policial (USP). Tot i que l’alcaldessa va prometre suprimir “de manera progressiva” aquestes unitats durant la campanya electoral, fonts municipals admetien ahir que encara s’ha de debatre què se’n farà exactament. Ara bé, el que és segur és que no actuaran en manifestacions i protestes perquè es deixaran exclusivament a mans dels Mossos d’Esquadra.

El futur dels antiavalots es decidirà amb el nou pla director de la Guàrdia Urbana, però per ara el comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, tot just ha començat les reunions per parlar-ne amb els altres grups municipals i encara és en fase d’esbós. Marcos González, portaveu del principal sindicat del cos, el Sapol, assegura que encara no en saben “res de res”. S’espera que el pla renovi les funcions de la USP, eliminant-ne algunes i donant-n’hi d’altres. Per fer el pla es crearan una comissió, un comitè tècnic i una direcció tècnica i, segons fonts municipals, s’escoltarà la veu dels agents. Encara no se sap quan s’acabarà però s’hauria de posar en marxa l’any que ve i s’enfocarà al voltant dels principis de “proximitat, territori i transparència”, segons Recasens.

L’Ajuntament comença a elaborar el nou Pla Director de la Guàrdia Urbana de Barcelona

Tal com va anunciar el Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, en la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció, s’han iniciat les reunions amb els diferents grups municipals per exposar-los les principals línies del nou Pla Director de la Guàrdia Urbana de Barcelona per fer-los partícips del procés de transformació de la Guàrdia Urbana.

Aquest Pla Director respon a la voluntat del govern d’adaptar el cos de policia barceloní a les noves necessitats de la ciutat, i fer un model de Guàrdia Urbana centrat en la proximitat, on el ciutadà s’impliqui i participi de la millora de la seguretat ciutadana.

Amadeu Recasens ha destacat que ” aquest Govern entén Barcelona com una ciutat en canvi i evolució constant, que s’adapta a grans reptes i als canvis demogràfics, econòmics i socials. La Guàrdia Urbana ha d’adaptar-se i adequar-se per continuar oferint el millor servei als ciutadans i ser el seu cos policial de referència“.

La reforma planteja com ha de ser el cos de policia en el futur pel que fa el seu dimensionament; la seva organització; la interrelació amb els ciutadans; la relació amb els serveis municipal; les entitats i institucions; la gestió del coneixement; les millores tecnològiques; i com s’aborden els diferents camps d’actuació.

En el model de Guàrdia Urbana que està plantejant el govern municipal les Unitats Territorials seran l’eix de resposta a la demanda i de desenvolupament dels serveis, i rebran els suport de les diferents unitats centralitzades.

Una de les característiques més importants del Pla Director és el seu caràcter viu i participatiu, que es realitzarà des del diàleg i comptant amb tots els agents: actors institucionals, policials, polítics, cívics i sindicals.
El desenvolupament del Pla Director es configurarà en tres nivells:

– Comissió del Pla Director: la seva funció serà la d’aprovar el pla de treball, els programes i projectes desenvolupats pels diferents equips de treball.
– Comitè Tècnic: les seves funcions son la revisió del propostes de programa, projectes que es desenvolupen i aportació de propostes de millora.
– Direcció Tècnica: que té com a funcions la gestió documental, el seguiment del Pla, la recepció i canalització de demandes, l’aportació de documentació i informació, i la planificació i actualització del pla de treball.
El Pla Director serà una eina del Pla de Seguretat Ciutadana 2016-2019, que plasmarà les polítiques em matèria de seguretat del govern, i suposarà la revisió i adaptació del Pla 2012-2015 al nou context econòmic i social per tal de donar respostes als reptes actuals de la capital catalana.

Recasens ha assenyalat que ” la seguretat no es redueix a un problema d’ordre públic i de mesures per evitar el delicte. Per aquest motiu elaborarem un Pla de Seguretat adaptat a la situació social, econòmica i demogràfica actual, que es basarà en els principis de proximitat, territori i transparència i que s’articularà al voltant de polítiques públiques integrals“.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *