
Combatent el caos amb piulades
Uns dels protagonistes involuntaris del passat episodi de Amok a Munic van ser els community managers de la policia bavaresa. Minuts després d’iniciar-se l’atac, el compte oficial de la policia de Munic @PolizeiMuenchen passava de 160 mil seguidors als 200 mil actuals. Molts ciutadans es van connectar amb la seva policia per tenir més notícies.
I les van tenir. Ràpidament, el cap de premsa de la Policia i el seu equip es van posar a informar minut a minut de la tragèdia que estava colpejant la ciutat. Si bé en general la seva tasca ha estat ben valorada, altres, i especialment des de dins del cos, han criticat que en alguns moments es va contribuir al caos en comptes de combatre’l.
L’atac del jove desequilibrat començava a les 18 hores, i a les 18:35 començaven les piulades: “En curs una operació policial al centre comercial olimpia i proximitats, eviteu la zona” o a mesura que avançava la crisis, els més polèmics: “Sospitós a la fuga, eviteu les vies públiques” o “No semblen confirmar-se altres tirotejos a la ciutat”.

Piulades de la policia de Munich durant l’atac.
Mentre s’anaven intercalant missatges en que s’avisava de la suspensió del transport públic i el tall de carrers, es demanava la no publicació d’imatges que comprometessin les operacions policials ni donessin pistes als atacants. Atacants, ja que durant les dues primeres hores es temia el pitjor: un atac amb comandos. D’aquí les crides a sortir dels espais públics. No se sabia a quina amenaça s’afrontava la policia i la ciutat, i a l’hora arribaven falsos avisos de nous tirotejos, causats pel pànic que vivia la ciutadania.
Munic, no va obviar que és una ciutat turística, i al cap d’una hora ja es repetien tots els missatges en anglès i francès.
El pitjor moment per l’equip va ser quan el recompte de víctimes es feia en directe, fins al moment de descans que va suposar localitzar al presumpte atacant mort d’un tret.
Cal preparar els equips de comunicació per contingències greus
La gestió de l’emergència a les xarxes socials feta per la policia bavaresa posa en evidència la importància que té el seguiment de crisis a les xarxes socials, i que dins dels plans policials, en calen d’específics per la comunicació en aquest tipus d’incidents. En una enquesta posterior a l’atac de Munic, la majoria dels enquestats a policia.cat creu que és millor que un únic compte oficial informi dels fets i doni indicacions, tal i com va passar a Alemanya.
En un episodi d'atac amb múltiples víctimes a CAT, com creus s'hauria de gestionar la comunicació a xarxes socials ?
— policia.cat (@policiacat) July 23, 2016
Tallar d’arrel els rumors i donar indicacions, van ajudar a que en pocs minuts ningú molta gent va aparcar el vehicle privat i buscar refugi, i que quedessin les autopistes buides a disposició dels reforços de les unitats especialitzades i serveis d’emergència que s’adreçaven a Munic, des de landers veïns.
Un gran bravo per l’equip de xarxes socials de la Policia de Munic.