+0 - 0  by /0 comments

Científics alerten del perill de les armes d’intel·ligència artificial

Més d’un miler d’experts en tecnologia, científics com Stephen Hawking i filòsofs com Noam Chomsky, entre altres referents culturals i científics, han firmat una carta en contra del desenvolupament d’armes d’intel·ligència artificial que s’ha donat a conèixer aquest dimarts en un congrés celebrat a Buenos Aires. Al costat de Hawking i Chomsky, també firmen el text el cofundador d’Apple Steve Wozniak; el president de Tesla i SpaceXel, Elon Musk, i el responsable d’intel·ligència artificial deGoogle, Demis Hassabis, entre altres.

Els científics rubriquen un text que adverteix sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial al desenvolupament d’armes a nivell global, ja que és “factible” que en qüestió d'”anys, no dècades”, ens trobem amb equips capaços de seleccionar, fixar i atacar objectius sense cap intervenció humana. Els experts posen èmfasi en el risc que aquesta tecnologia acabi en mans terroristes.

“Si algun poder militar principal empeny cap al desenvolupament d’armes d’intel·ligència artificial, una carrera armamentísticaglobal és virtualment inevitable i el final d’aquesta trajectòria tecnològica és obvi: les armes autònomes es convertiran en els kalàixnikovs del demà”, apunten a la carta, presentada a laConferència Internacional d’Intel·ligència Artificial.

Mercat negre

A més, afegeixen que seria només qüestió de temps que aquestes armes acabessin al mercat negre i en mans de terroristes i senyors de la guerra, ja que, a diferència de les armes nuclears, no requereixen costosos materials difícils d’obtenir i es tornarien barates de posseir i de produir massivament.

Són ideals per a tasques com assassinats selectius de persones o grups ètnics o desestabilització de nacions. Els científics recalquen que la intel·ligència artificial militar “no seria beneficiosa per a lahumanitat“, tot i que es defensin avantatges com que minimitzarien el nombre de baixes en les operacions.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *