+9 - 0  by /2 comments

Preocupació davant la profusió de casos de càncer entre el personal destinat a la Sala Conjunta de Comandament

Els sindicats han aixecat l’alarma al constatar com entre els treballadors del Centre de Gestió d’Emergències (CGE) continua el degoteig de casos de càncer, en la que es creu una proporció molt superior a la que hi ha normalment a la resta de població activa. D’aquí que es tingui la sospita que l’actual edifici i els equips de ràdiotransmissions que s’hi allotgen puguin ser el causant d’aquest fet.

La situació ha portat a tots els sindicats a constituir-se en una única plataforma, la qual es va comparèixer ahir dia 21 a Inspecció de Treball per traslladar la preocupació per aquests fets. Al seu torn, des de Treball s’ha ordenat que es repeteixin immediatament les mesures de camps electromagnètics i complementàries, i els resultats li siguin presentats.
Des de la inauguració de la sala conjunta a l’any 2006 fins al 2012 es van diagnosticar 9 casos de càncer, dels quals sis corresponien a bombers, dos a urbans i un a mossos d’esquadra. Tot i l’alta probabilitat per un home adult d’ésser diagnosticat de càncer al llarg de la vida (43,7%), experts consideren es podria tractar d’un clúster, entès com l’aparició real o percebuda de casos d’una determinada malaltia en un nombre superior que a la resta de la població. Tot i que l’Agència de Salut Pública va fer un informe inicial en què es considerava “incidència dins de l’interval de confiança de casos esperats de càncer”, la realitat es que des de la seva redacció a l’any 2013 ha continuat el degoteig de casos.
A més a més, Inspecció de Treball va constatar mancances als informes, al veure que no havien estat incorporats a l’estudi treballadors amb càncer que també havien passat per aquesta sala de comandament. Una actualització de l’informe fet fa uns mesos segueix subratllant que la incidència entre el personal de bombers és molt superior a l’esperada i ha registrat un nou cas entre una de les treballadores de l’empresa subcontractada per a la recepció de trucades d’emergències.
Un edifici provisional, que ha estat molt definitiu
Edifici 112 projectat a la Sagrera, amb un pressupost de 80 M€

Edifici 112 projectat a la Sagrera, amb un pressupost de 80 M€

L’edifici, un búnquer construït per la Seguretat Olímpica al carrer Lleida, es tracta d’una edificació sense ventilació natural, en plantes soterranis i on treballen personal vinculat als serveis d’emergència de la ciutat. Anteriorment, fins el 2005 va allotjar la seu del Comitè Organitzador dels Jocs Mundials de Policies i Bombers.
El passi per l’edifici era temporal, atès que al 2009, en el marc de la reforma de l’eix ferroviari de Sagrera, es va anunciar la construcció d’un edifici corporatiu del 112 Catalunya per acollir, entre altres, els serveis avui presents al carrer Lleida de Barcelona. Amb la crisis econòmica, el projecte va quedar suspès, atès l’elevat cost del projecte, amb prop de 80 milions euros d’inversió.
L’edifici s’havia plantejat per suportar les condicions més extremes, amb autonomia en cas de caiguda de infraestructures energètiques i mesures de seguretat dignes per a la protecció de tots els serveis de seguretat que tenia previst acollir.
En una reunió mantinguda aquesta setmana entre l’Alcaldessa de Barcelona i representants de CCOO del sector de Guàrdia Urbana de Barcelona, Ada Colau i el Comissionat Recasens s’han compromès a cercar una nova ubicació al CGE, tot sense renunciar a la sala conjunta amb la Policia de la Generalitat i mantenint-se l’esperit de la sala actual, compartida entre els diferents operadors.
Cn9_yNnWIAA1v5D
+ 9 - 0

2 comments

  1. Això s’ha de denunciar, canviar de lloc d’immediat i tractar a tothom. Quin desastre.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *