
Membres del Cos d’Agents Rurals es formen en tècniques de protecció del patrimoni arqueològic
Els passat 14 i 15 d’octubre es va realitzar un curs de protecció del patrimoni arqueològic al medi natural adreçat als membres del Cos d’Agents Rurals (CAR).
A partir del conveni de col·laboració signat al febrer de 2012, entre la Direcció General del Patrimoni Cultural i el CAR, s’han incrementat les tasques dels agents rurals en matèria de protecció del patrimoni cultural situat al medi natural. Evitar danys i espolis al patrimoni cultural, o aportar dades per incrementar els inventaris del Departament de Cultura, són part d’aquestes tasques.
El curs, organitzat per CCOO, té com a objectiu potenciar les actuacions del CAR en la important tasca de preservació del nostre patrimoni cultural. El curs s’imparteix al Centre de Formació i Estudis Agrorurals (CFEA) de Reus i es clourà amb una visita al jaciment prehistòric de la Boella (al municipi de la Canonja, Tarragona).
Dimecres 15 d’octubre a les 16.30 h, a l’acte cloenda, que es va fer al jaciment arqueològic de la Boella (municipi de la Canonja, amb accés per la T-11, en direcció a l’aeroport de Reus, a les coordenades UTM ED50 X:346498, Y:4555515), es va comptar amb autoritats del Cos d’Agents Rurals i del Departament de Cultura. Aquests organismes estan enllestint un procediment normalitzat de treball que definirà les actuacions dels agents rurals en matèria de protecció del patrimoni cultural.
Actuacions del CAR en protecció del patrimoni arqueològic
Precisament, el 8 de setembre de 2013, els Agents Rurals de la Noguera van enxampar in fraganti un veí de Balaguer mentre cercava metalls amb l’ajut d’un detector en uns terrenys rústics catalogats com a jaciment arqueològic, al paratge de les Parrelles del terme municipal de la mateixa capital de la Noguera. El van trobar quan estava fent la prospecció i van comprovar que no tenia autorització del Departament de Cultura ni participava en cap prospecció arqueològica autoritzada. La persona portava tres peces metàl·liques en una butxaca i en l’escorcoll del vehicle s’hi van trobar 37 objectes metàl·lics més, alguns dels quals podrien tenir valor arqueològic.
Els agents rurals van fer el comís preventiu del detector de metalls, de la piqueta i de tots els objectes per posar-los a disposició de l’autoritat competent.
Posteriorment, i en col·laboració amb el Departament de Cultura, s’ha determinat que la finca rústica en la qual es prospectava està catalogada com a jaciment arqueològic perquè hi havia hagut un edifici religiós en la baixa edat mitjana. Per aquest motiu, els fets podrien arribar a ser constitutius de delicte contra el patrimoni històric i seran posats en coneixement del jutge.
El jaciment arqueològic en què l’home estava prospectant il·legalment és molt proper a un altre jaciment de gran valor, el del Pla d’Almatà, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
L’ús de detectors de metall per a la prospecció de terrenys en recerca d’objectes històrics està prohibit, i l’extracció d’objectes en zones catalogades com a jaciment arqueològic pot arribar a ser constituir de delicte contra el patrimoni històric i castigar-se amb penes d’1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.
El Departament de Cultura i el d’Agricultura tenen un conveni que permet conèixer i protegir més eficaçment el patrimoni cultural immoble de Catalunya i facilitar la coordinació dels diferents actors que operen sobre el territori en matèria de protecció del patrimoni cultural.