+0 - 0  by /0 comments

Cacera de senglars a bord d’un 4 x 4

Marta Rodríguez, El País Catalunya

La plaga de senglars que afecta bona part de Catalunya, especialment les comarques de Girona, ha portat els Agents Rurals a dur a terme operatius tan expeditius com inèdits: transitar de nit a bord de vehicles armats amb focus i rifles per abatre tots els exemplars que albirin. En només tres sortides en els últims dies han aconseguit eliminar 137 senglars en una zona d’unes 400 hectàrees propera a Cruïlles (Baix Empordà). La xifra ascendeix a 353 exemplars si se sumen les 12 actuacions nocturnes fetes aquest estiu.

La tasca dels agents intenta frenar la “dramàtica situació” que la plaga causa als cultius de la zona, segons els agricultors. Tota la província de Girona, excepte el Ripollès, està en situació d’emergència cinegètica, amb una densitat d’entre 14 i 18 exemplars per quilòmetre quadrat. Els pagesos han demanat ajuda al Departament d’Agricultura i actuen en col·laboració amb els presidents de les Àrees Privades de Caça i els agents.

Són les deu de la nit del 18 d’agost. Cinc agents rurals pugen a un tot terreny pick-up. Un condueix i quatre més van dempeus a la caixa descoberta. Un d’ells, recolzat en uns sacs de palla, il·lumina els camps amb un focus. A banda i banda, equipats amb un rifle, viatgen dos agents més i un tercer, també armat, s’acomoda en la part posterior del vehicle. Transiten per un tram de 27 quilòmetres i cada pocs minuts, quan detecten un senglar, frenen per disparar. Després d’ells, agricultors afectats pugen als seus remolcs les peces abatudes. A l’alba una empresa de gestió de carn de caça recull els animals en un camió frigorífic.

Els Agents Rurals actuen aquest estiu sobretot a la zona de Cruïlles i la Bisbal d’Empordà, però el problema està molt més estès. “El massís de les Gavarres pateix una densitat important i al bosc ja no troben prou aliments, cosa que els porta a buscar-lo en camps i pobles propers”, explica el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases. Els camps d’ordi, blat, girasol i blat de moro són un “paradís” per aquests animals.

Agricultura ha obert uns 200 expedients per danys a cultius. Els afectats n’estimen les pèrdues, pendents de peritar, en uns 40.000 euros només en aquesta zona. “El meu avi ja va néixer a la masia i jo també, i amb 60 anys no havia vist mai res igual”, lamenta un d’ells. Les seves 96 hectàrees de terreny abans li permetien omplir el graner amb 100 tones de cereals. “Ara ni tan sols en cullo 10. No puc ni mantenir les meves ovelles i cabres”.

Para De Dalmases, una bona opció seria que els caçadors se sumessin als controls nocturns perquè, “malgrat que no és tan divertit com la caça esportiva, permet abatre molts animals”. En tot cas, aquests operatius haurien de fer-se sota la tutela dels agents i amb autorització d’Agricultura. En algunes localitats com Anglès, Sant Gregori, Canet d’Adri o la Vall del Llémena, ja s’ha fet i els resultats han estat satisfactoris.

El director dels serveis territorials d’Agricultura, Vicenç Estañol, indica que “les causes d’aquesta progressió alarmant de la població de senglar són l’abundància de menjar en zones forestals i cultius, el bon clima i que no té depredadors”. El 2014 es van caçar a Girona 12.000 senglars, però l’expansió de l’espècie no cessa. De Dalmases també assenyala com a causa l’encreuament de senglars amb porcs vietnamites abandonats pels seus amos en zones com Santa Cristina d’Aro i Llagostera. La hibridació augmenta les ventrades.

Per al cap dels Agents Rurals l’única solució és caçar i caçar, fer batudes i utilitzar tots els sistemes autoritzats per l’administració per eliminar exemplars fins a normalitzar la situació”. “Es necessita un esforç de tots els sectors implicats: caçadors, sindicats agraris, titulars d’àrees de caça i agents rurals”. Creu que només amb les batudes nocturnes amb prou feines es podrà mitigar el problema. “Cacem molt, però la tendència de la població de senglars continua a l’alça”, conclou.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *