+0 - 0  by /0 comments

Alerta per la presència de peixos globus verinosos al litoral català

L’espècie conté una toxina verinosa que paralitza el sistema nerviós i no és apta per al consum – S’han rebut 10 avisos de captures a Vilanova i la Geltrú, Cambrils, l’Ametlla de Mar, Blanes, Montgat, l’Hospitalet de l’Infant i Coma-ruga

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la direcció general de Pesca i Afers Marítims, ha constatat la presència de peix globus al litoral català, una espècie verinosa que no és apta per al consum. Enguany s’han rebut 10 avisos de captures d’aquesta espècie: dos a Vilanova i la Geltrú, Cambrils i l’Ametlla de Mar, i un a Blanes, Montgat, l’Hospitalet de l’Infant i Coma-ruga.

La primera vegada que es va tenir constància de la captura d’aquesta espècie al litoral català va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita. Des d’aleshores, també n’hi ha hagut a l’Hospitalet de l’Infant el 2011, a l’Ametlla de Mar, Cambrils i Blanes el 2012, i a Palamós el 2013.

El peix globus pertany a la família Tetraodontidae, una espècie pelàgica que es troba entre aigües i viu normalment entre els deu i els 100 metres de profunditat, encara que se’l pot trobar prop dels 500 metres. Presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dors i blanca per la part ventral, i no té escates visibles. El ventre està recobert de nombroses petites espines i pot inflar-lo quan se sent en perill de manera que la seva aparença és la d’un peix globus estarrufat per la part inferior.

Segons l’Institut Espanyol d’Oceanografia, aquesta espècie ha entrat al Mediterrani oriental pel canal de Suez, i s’ha establert i propagat fins a arribar a afectar, fins i tot, poblacions autòctones d’altres espècies i la pesca.

Aquesta espècie és verinosa, ja que conté tetrodotoxina, una toxina que paralitza el sistema nerviós. Per tant, és perillosa si es consumeix. De fet, a les costes catalanes s’han trobat dues espècies d’aquesta família: la Lagocephalus lagocephalus i la Sphoeroides pachygaster, ambdues també verinoses i no aptes per al consum.

Saber com actuar davant d’una troballa

Campanya Informativa

Campanya Informativa

Davant d’aquesta proliferació, la direcció general de Pesca i Afers Marítims ha editat un pòster informatiu amb fotografies on s’especifica què cal fer quan es troba un exemplar de peix globus i els telèfons on s’ha de trucar per comunicar la seva captura. L’objectiu és evitar que els exemplars capturats entrin a la cadena de comercialització i puguin ser consumits per desconeixement. La comercialització de peixos de la família Tetraodontidae està prohibida.

Al pòster s’explica que, si alguna persona troba un exemplar d’aquesta espècie, l’ha de separar de la resta de captures, guardar-lo en fresc o congelat i trucar a la direcció general de Pesca i Afers Marítims o a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Aquesta notificació té un doble objectiu: per una banda, retirar-lo de la xarxa de la comercialització per la perillositat que comporta el seu consum; i de l’altra, poder documentar els moviments d’aquesta espècie a les aigües catalanes.

Les Confraries de Pescadors de Catalunya, el sector de les pesca esportiva i recreativa i el Grup de Treball sobre Seguretat del Peix de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ja han estat informats prèviament.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *