+3 - 0  by /1 comment

Estimació del resultat electoral a Barcelona si les eleccions municipals es celebressin ara

El sondeig, fet entre el 8 i el 13 de maig amb 1.000 entrevistes, detecta una gran mobilització de l’esquerra alternativa, que és la que pot acabar donant la victòria a Colau. Aquesta mobilització permet especular amb una participació de fins al 65%, dotze punts més que el 2011. De confirmar-se aquest índex de participació, els partits més beneficiats serien els emergents BComú i Ciutadans. Al mateix temps aquesta participació pot acabar beneficiant Xavier Trias si és capaç de recollir el vot indecís tant dels partidaris de mantenir l’actual model de ciutat com dels sectors sobiranistes. El candidat nacionalista ja fa dies que demana el vot útil per mantenir l’alcaldia amb una majoria més sòlida que l’actual.

La formació d’Ada Colau aconseguiria el 27% dels vots, un punt menys del resultat que va aconseguir Trias el 2011. Amb aquest resultat i, si no hi ha un acord alternatiu d’altres forces, seria proclamada alcaldessa. Una altra cosa seria veure com podrà governar durant el mandat. CiU, amb el 20% dels vots, perdria gairebé vuit punts respecte a 2011.

El PSC seria la força més castigada pels electors. Passaria de ser segona força el 2011 a ser la sisena. Tot això en una ciutat que va governar de forma gairebé hegemònica els primers 32 anys de democràcia. En aquesta ocasió el sondeig els atorga un 8,2% dels vots, 14 punts menys que el 2011. Això s’explica per la baixa fidelitat dels seus votants (22%), molts dels quals es passarien a BComú.

Ciutadans aconseguiria sis regidors, amb el 13,9% dels vots. La seva candidata, Carina Mejías, és una de les menys conegudes per l’electorat (34%), malgrat haver estat ja regidora i diputada autonòmica pel Partit Popular.

Esquerra Republicana superaria els resultats de 2011 però quedaria molt lluny de l’èxit que va aconseguir en les eleccions europees passades, quan va ser primera força a Barcelona. Amb el 12% dels vots aconseguiria cinc regidors. La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) atreu també vot independentista d’esquerra i pot aconseguir tres regidors.

El PP perdria set dels nou regidors que va aconseguir el 2011. Aquesta caiguda es deu fonamentalment al transvasament de vots cap a Ciutadans, que es pot estimar al voltant del 40%.

Els barcelonins estan dividits a l’hora de respondre si prefereixen com a alcalde Xavier Trias o Ada Colau. Tots dos obtenen un 27% dels suports.

1 comment

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *