+11 - 0  by /3 comments

Les polítiques de seguretat pública dels candidats a l’alcaldia de Barcelona

   Estimació resultats a 17 de maig

 

El proper diumenge 24 de maig, els ciutadans escolliran el proper alcalde o alcaldessa de la ciutat de Barcelona. Una de les principals preocupacions de la ciutat dels darrers anys havia estat la inseguretat ciutadana, que ha passat en un segon terme donada la forta crisis socio-econòmica viscuda els darrers anys. Tot i així, la ciutadania continua considerant entre les seves preocupacions la delinqüència i les polítiques per fer-hi front.

La gestió dels conflictes i la convivència als carrers de la ciutat s’assegura mitjançant un dels serveis més propers a la ciutadania: la Guàrdia Urbana de Barcelona amb la col·laboració de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. Recentment els dos cossos policials de la ciutat han estat fortament qüestionats per part de l’opinió pública per actuacions recents i d’altres passades, fet que no ha passat desapercebut als programes electorals dels candidats.

 

 

Continuar fent de Barcelona una ciutat on viure amb tranquil·litat i seguretat

Xavier Trias, candidat CiU

 

 

El fins ara Alcalde presenta un programa de continuïtat respecte aquest mandat que acaba. Les polítiques de Seguretat a Barcelona, dirigides per Forn i Delort, han suposat una implicació major de la Guàrdia Urbana en la seguretat ciutadana, fet que indiscutiblement s’ha traduït en la contenció i reducció de la petita delinqüència a la ciutat, especialment pel que fa als furts, gràcies a la creació dels Grups de Delinqüència Urbana,  l’implantació de l’operació Xarxa de vigilància del Metro o la creació del Grup de Platges, al qual preveu mantenir tot l’any en tasques vinculades al Turisme, sumant-se a la proposta del candidat Alfred Bosch.

Amb anterioritat a l’arribada de Trias, els successius governs socialistes consideraven que els àmbits competencials de la Urbana i Mossos eren compartiments estancs, i que els cos barceloní no havia de dedicar-se a la Seguretat Ciutadana. Una de les primeres mesures del canvi de rumb de Trias va ser la creació de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana, tot i que no se n’ha desenvolupat tota la potencialitat al no actualitzar-se el conveni marc de col·laboració amb el Departament d’Interior, mesura que ara es promet al programa.

Trias ha afrontat de ple la polèmica derivada de la pel·lícula “Ciutat Morta”, fet que el va portar a adoptar una sèrie de compromisos que no ha incorporat al seu programa electoral, com per exemple incorporar càmeres als vehicles o situar fora de l’estructura policial la Unitat d’Afers Interns.

 

somiem una ciutat en què el dret a la seguretat sigui tan prioritari com la seguretat en drets

Ada Colau, candidata Barcelona en comú

 

 

La candidata revelació d’aquests comicis segons els sondejos electorals, Ada Colau, ha presentat un programa electoral “trencador” respecte les polítiques fins ara vigents. Proposa d’entrada la derogació de l’ordenança del Civisme, cessar en la persecució de la venda ambulant i la prostitució al carrer, i la dissolució progressiva de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona, al considerar que l’Ajuntament no és competent en Ordre Públic tot i que la legislació policial reserva a la policia local la custòdia d’autoritats, edificis i dependències municipals.

Derivat dels fets de “Ciutat Morta”, l’equip de Colau proposa la creació d’un ens equivalent a la Independent Police Complaints Comission Anglesa, en línia de l’objectiu d’una major transparència i independència en l’àmbit dels Afers Interns de la Policia.

Respecte la Guàrdia Urbana, el projecte de la coalició d’esquerres preveu un gir funcional i centrar la tasca en polítiques de proximitat, sense fer cap referència a un rol actiu de la policia local en la lluita contra la delinqüència. A diferència de Bombers, on proposen unificar els Bombers de Barcelona amb els de la Generalitat, el programa no fa cap valoració sobre la dualitat policial als carrers de mossos i urbans.

El programa es centra especialment en adoptar mesures pel que fa la victimització de col·lectius vulnerables.

 

Assegurar el civisme, la convivència i els respecte als espais públics, i anar cap a l’excel·lència en la prestació del servei de policia

Alfred Bosch, candidat Esquerra

 

 

Esquerra centra el seu programa en potenciar encara més el capital humà de la Guàrdia Urbana, dotant als seus agents d’una formació permanent de qualitat i desenvolupant la carrera professional al cos, encara inexistent fins avui. En ares a l’excel·lència en la prestació del servei, proposen canviar el sistema d’accés a la GUB, incorporant temari a les proves i la valoració del coneixement d’idiomes.

Bosch considera que l’actual superposició de cossos policials no és eficient ni satisfactòria, i proposa, en el marc del Consell de Seguretat de Barcelona, avaluar el model policial actual i analitzar la conveniència de dotar a Barcelona d’una policia única.

Pel que fa a la supervisió del treball policial, proposa situar la Unitat d’Afers Interns fora de l’estructura de la GUB i que rendeixi comptes directament a l’Alcalde i a la Gerència del sector, tal i com passa a Mossos d’Esquadra on la DAI depen del Director General de la Policia i no el cap de la Prefectura dels Mossos.

Finalment, proposa la creació de la Unitat de Platges i Atenció al Turisme (UPAT), amb caràcter permanent i un paper protagonista en la detecció i resolució de les problemàtiques derivades del turisme.

 

 

La ciudad educadora: civismo y convivencia

Carina Mejías, candidata Ciutadans

 

 

L’exregidora del PP i cap de llista de la formació d’Albert Rivera per Barcelona, Carme Mejías, proposa la creació d’una finestreta única de tots el cossos policials, de forma que es permeti presentar qualsevol denúncia en qualsevol dependència policial d’atenció al públic. Així mateix es proposa revisar les dotacions policials per tal d’aconseguir una taxa per mil habitants de 4,5 policies.

Sense concretar-ne l’abast, es proposa la reestructuració de la Unitat Canina i la Muntada de la policia local conforme al principi programàtic d’eficiència de Ciutadans.

Al igual que altres candidats, proposa descentralitzar de nous les Unitats Nocturnes de la GUB, així com recuperar la figura del policia de barri i d’escola. Finalment promet incorporar nous mitjans tecnològics i vídeovigilància per combatre la delinqüència.

 

Por una ordenanza de civismo sin complejos y eficaz

Alberto Fernández, candidat PP

 

No s’analitza el programa al no trobar-lo disponible a la web del candidat.

Alberto Fernández, president del Grup Popular a l’Ajuntament de Barcelona demana “una nova Ordenança de civisme amb normes clares sense complexos i eficaç, amb Guàrdia Urbana que la faci complir i una determinació del govern municipal per garantir amb fermesa deu la lluita contra l’incivisme i aquells que no respectin la convivència, a més de mà ferma contra la delinqüència “.

 

Prou repressió i coacció permanent als nostres carrers. Aspirem a posar fi d’una vegada al racisme institucional, la criminalització de la pobresa i la persecució de les treballadores sexuals

María José Lecha, candidata CUP

 

 

María José Lecha presenta un programa centrat en subratllar les desigualtats i qüestionar de ple el paper institucional de la policia. Se suma a la derogació de l’Ordenança de Civisme d’Ada Colau i preveu a l’hora la dissolució de la Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana.

El programa disponible en línia no aprofundeix en les polítiques del Sistema de Justícia Penal, emergències ni model policial, per la qual cosa no es comenten aquí.

 

Un nou model de seguretat integral i basat en la prevenció no en la reacció i en el centre del model de seguretat el ciutadà

Jaume Collboni, candidata PSC

 

 

L’Equip de Collboni assegura que promourà polítiques d’anticipació al conflicte, per reduir o canalitzar positivament la conflictivitat social, que està en l’origen de les agressions entre les persones i els seus béns públics i privats. La prevenció és imprescindible per articular les polítiques de cohesió social i territorial amb les específiques de seguretat i protecció ciutadana.

Així mateix, establirà una seguretat mancomunada tendent a una coordinació metropolitana tant en matèria de fets delictius com en programes de prevenció, promovent la creació d’una taula de caps policials municipals.

Promet donar un impuls efectiu al projecte de justícia de proximitat i recuperar la policia de proximitat, tant per millorar la percepció del cos com per millorar el coneixement, i d’aquesta manera tenir més elements de prevenció, dels membres de les Unitats territorials, enfortint els models basats en el concepte de coordinació policial a partir del principi de primera intervenció.

 

3 comments

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *