+0 - 0  by /0 comments

Una dècada creant xarxa a la policia de Catalunya

Fa 10 anys es posava en funcionament el “Web policial de Catalunya”. Tot va començar a les aules d’informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Internet en aquell moment no era el que és avui, Google i YouTube no existien, els modems “pitaven” i actualitzar qualsevol cosa era feina d’hores.

Les quatre primeres pàgines que es van publicar van motivar la visita d’agents de la Brigada d’Informació dels mossos -mortadelos- als nostres professors universitaris, i una “entrevista” a un servidor amb 20 anys -que més aviat semblava un tercer grau en tota regla. El missatge va quedar molt clar, era convenient no continuar la pàgina. Aviat webpolicial.org es convertia en el domini de la pàgina i es contractaven els primers servidors fora de la universitat.

Agosarats o no, el cert és que la pàgina va continuar i ha crescut fins on és avui gràcies a l’esforç i participació dels seus usuaris. Els fòrums han estat una finestra oberta a l’exterior amb que s’ha conegut el dia a dia dels policies i les preocupacions dels ciutadans. S’ha parlat obertament de temes tabú a les comissaries, aspectes que incomodaven, i d’altres no tant polèmics. Hem compartit experiències bones i dolentes de la professió que hem triat i també hem hagut de lamentar com alguns companys ens deixaven pel camí.

L’encàrrec de tirar endavant el portal dels X Jocs Mundials de Policies i Bombers va fer que descuidéssim per un any aquesta pàgina. Tot fos per projectar una imatge professional als 15.000 policies i bombers que van participar l’estiu del 2003 als jocs amb més participació de la història. I un cop més ho vam aconseguir. No podeu imaginar l’emoció que vam viure tot el comitè organitzador al veure-us desfilar a molts de vosaltres per l’Estadi Olímpic.

Mai hi hagut cap planificació al darrera d’aquesta pàgina, sinó només un desig de contribuir a fer possible la policia de Catalunya, entesa com un sistema únic de policia de qualitat al servei del país i dels seus ciutadans. El fet de creure’ns de veritat aquest objectiu, sense cap altra motivació, ha donat com a resultat el webpolicial tal i com és ara. Periodistes, polítics i responsables de policia han citat en els darrers anys posicions recollides aquí, i hem contribuït a crear opinió pública en favor de la professionalització de la policia. Tot un repte tenint en compte els pocs recursos de que es diposa.

Els propers mesos seran decisius en el futur professional de tots els homes i dones que treballen als mossos d’esquadra i les policies locals, i cal que entre tots no deixem perdre la oportunitat històrica de construir el model de seguretat pública del nostre país.

Això sí, res hauria estat possible sense els mil.lers de visitants de webpolicial.

Vull agraïr especialment l’ajuda la consecució d’aquest projecte a Jordi Garcia-Antón , Roger Llobet, Daniel Requena, Gorka Aizpurua, Jordi Albareda, Ramón López, Juan Carlos Jérez, David Esteve, Ferran Bono, Pau Garcia, Jaume Urgell, Blas Soria i Alex Duran,

als creadors de Crònicas de Guàrdia Urbana, mossosdesquadra.com i policiacatalana.net,

a tots aquells que han enviat notícies, imatges, missatges de suport i que han contribuït a aportar reflexions interessants mitjançant els fòrums de la web,

als companys de secció de la C-11 de la EPC, de les policies locals de Polinyà i Sabadell, que van veure créixer aquest projecte.

Moltes gràcies a tots per visitar webpolicial !

Captura de pantalla 2014-10-20 a les 12.34.44

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *