+0 - 0  by /0 comments

Tolerància zero a la descoordinació – Assassinat Josep Maria Isanta a Berga

Més enllà de les causes sociològiques que van donar lloc al brot de violència gratuïta a Berga, cal auditar el retard en l’assistència als ferits i l’activació dels serveis de policia, que respon exclusivament a la descoordinació que impera en l’àmbit de les emergències a Catalunya.

Seria interessant comprovar quantes trucades va rebre el 061 (sanitat), el telèfon de la policia local i el telèfon «únic» d’emergències 112, a banda de les que ja s’han mencionat al 088 (Mossos). Totes aquestes trucades anaven aportant més informació del cas, vital per als patrullers i metges que es dirigien al lloc dels fets. Si més no aquesta informació no es posava en relació l’una amb l’altra, i no per manca de voluntat dels professionals, sinó per la incapacitat del sistema i la deficient interconnexió dels diferents serveis d’emergència. A més a més, al lloc dels fets un mosso i un agent local no podien parlar entre ells, ja que els seus transmissors són incompatibles.

En un sistema integral d’emergències eficaç, la informació que anirien rebent els diferents operadors en un únic número d’emergències aniria alimentant un mateix registre d’una base de dades, a les quals s’associarien les trucades posteriors o simultànies. Aquesta fitxa de l’incident constituiria l’única font d’informació per a policies, sanitaris i bombers. En cas de perdre la comunicació amb els ciutadans, el sistema aportaria la localització automàtica aproximada dels fets a partir de l’associació sobre plànol dels punts des d’on es rebien trucades de fixes i mòbils, aspecte aquest darrer que ja està en marxa en alguns centres 112 de l’Estat espanyol.

En d’altres comunitats, com la de Madrid, ajuntaments i comunitat autònoma s’han abocat de ple en el 112, on avui ja és una realitat i s’ha aconseguit en poc més de quatre anys. La seva eficàcia es va comprovar amb motiu del lamentable 11-M. Aquí, en canvi, sembla que la prioritat ha estat la de fer edificis Fòrums en temps rècord i deixar de banda la raó de ser primària de l’administració i els poders públics: assegurar la llibertat i la seguretat dels ciutadans.

 

    Entrada publicada originàriament a la pàgina webpolicial.org en la data assenyalada.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *