+1 - 0  by /0 comments

D’ètica, nomenaments a Interior i de govern dels millors

Puig nomena un noi de 25 anys amb nivell A-23 com assessor en seguretat i adjunt al cap de Gabinet – El mèrit principal és la lleialtat al partit i haver tingut càrrecs a les joventuts de Convergència

Foto: El nomenat, Jordi Villanueva Calvet, en una imatge del seu perfil de Facebook, amb un helicòpter militar.

He de reconèixer que vaig ser un d’aquells ingenus a qui les frases del nostre Molt Honorable President van captivar. Estic parlant del “govern dels millors”, de dirigir el país amb el “cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra” o d’aplicar “la triple A a l’administració -Agilitat, aprimament i austeritat”.

Doncs bé, les frases en això s’han quedat, ja que a dia d’avui, transcorreguts els 100 dies de rigor, a banda de les retallades a fons de la sanitat, no hi ha cap reforma de valor afegit que proporcioni serveis públics més eficients. O dit d’altre forma, reorganitzant les duplicitats en policia (efectius, escales comandament, material, edificis), caldria retallar tants llits dels hospitals ?

Probablement no. Reorganitzant la policia avui a Catalunya s’aconseguiria un estalvi igual als diners que ens deuen des de Madrid pels Fons de Competitivitat previst a l’Estatut: més de 1300 milions d’Euros. I és només un exemple, i vagi per davant que crec que s’han de reclamar igualment amb tots els ets i uts.

Ja al nostre àmbit, a Interior, creia que evitarien una segona Oficina de Col·locació a l’estil d’Iniciativa per Catalunya de l’anterior legislatura. Càrrecs de confiança a dojo i difícilment justificables. Compartia el que creia era un gran encert: aplicar la triple A (Agilitat, aprimament i austeritat), i especialment en l’àmbit que conec, el de la Seguretat Pública de Catalunya.

Però no s’ha fet.

Tot el contrari. De moment, Delort i Olmos, segueixen mantenint els seus salaris amb càrrecs buits de contingut, sense que ningú assumeixi un mínim de responsabilitat per crear un model de policia a la llum insostenible i ineficient. I el que manca d’eficiència avui, en mancava també als seus inicis. Així que haver ideat un model que sovint crea duplicitats i desatencions, és, per a l’administració de Mas, un mèrit.

I un altre mèrit, quasi únic, és tenir el carnet de Convergència, tot i el reiterat propòsit de crear el govern dels millors (sic Artur Mas a l’acte de presa de possessió).

Tot just el divendres es va crear una plaça d’adjunt al cap del Gabinet del Conseller d’Interior amb retribucions del Grup A, nivell de destinació 23. Fins aquí res a dir. Cada govern s’organitza com vol, però fins a quin punt pot ser “un dels millors” del país, en seguretat pública, un jove de 25 anys el mèrit principal del qual és haver exercit diferents càrrecs a les Joventut Nacionalista de Catalunya.

Entre les funcions del càrrec hi ha col·laborar amb el Cap de Gabinet en realitzar les seves tasques i visitar municipis i consells comarcals per conèixer la situació de seguretat. Això no ho pot fer cap membre del Gabinet d’Estudis d’Interior ? No hi ha entre els 133.450 funcionaris de la Generalitat, cap capaç de fer això?

Sí a donar experiències de govern a les joventuts dels diferents partits polítics, però no a qualsevol preu. En aquest sentit recomanar a la Generalitat un programa semblant a l’estil de les beques no remunerades de la Casa Blanca, que s’han convertit en un dels millors programes de lideratge al que aspiren els estudiants de Dret i Polítiques als Estats Units.

No a premiar anys de fidelitat per sobre de la meritocràcia i professionalitat en els diferents àmbits de gestió i direcció de les polítiques públiques.

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *