+0 - 0  by /0 comments

Nova instrucció de retirada d’arma a mossos en casos de baixa psicològica

En tota la resta de baixes mèdiques superiors a un mes també es retirarà l’arma de foc

En un article publicat avui a La Vanguardia per Toni Muñoz, s’avança que arrel del crim de fa un dies comès per un mosso de baixa, la direcció de la policia catalana ha mogut fitxa per posar restriccions a la tinença de l’arma reglamentària en casos de baixa psicològica. Tres setmanes després d’aquest fet tan tràgic, la cúpula policial ja disposa d’un extens esborrany que fixa unes noves condicions, la premissa principal del qual és que demana més implicació a tots els actors de la cadena de comandament, des dels comissaris fins als agents, per tal de detectar aquelles situacions que puguin suposar un greu risc per a terceres persones. L’esborrany estableix que en casos en què es tingui coneixement que la baixa laboral expedida és per motius psicològics, es procedirà a la retirada immediata de l’arma, perquè es considerarà una situació de risc greu.

En el cas de Sant Feliu, com es va saber posteriorment, l’agent estava de baixa per depressió i la seva arma reglamentària no va ser reclamada fins a trenta dies després, com regeix el protocol vigent que ara es vol modificar. A més, els seus companys a la policia tampoc no van donar la veu d’alarma sobre el seu estat mental. D’acord amb la confidencialitat que se li exigeix, el comunicat mèdic tampoc no anava més enllà, i només justificava l’absència laboral per una “causa comuna”.

La instrucció que preveu aprovar pròximament la policia catalana dicta un criteri general de prevenció. “Quan un comandament detecti alteracions evidents del comportament d’un membre del cos haurà de procedir a retirar l’arma amb caràcter immediat”. I a més, reclama als altres policies que estiguin alerta, “si un agent observa de manera manifesta una disminució de les capacitats d’un altre agent ho haurà de comunicar al seu superior per evitar mals innecessaris”, assenyala l’escrit de les noves condicions.

En la instrucció també es confia que siguin els mateixos agents afectats que expliquin voluntàriament els motius de la seva absència laboral.

Una altra de les novetats importants és que als agents de baixa psicològica els seran requisades totes les armes que tinguin, no només la reglamentària, així com la seva llicència. Els agents disposen d’una pistola oficial, propietat del cos de mossos, però a més poden tenir altres armes gràcies al permís que obtenen per la condició de policia. Ara, l’ordre de retirada que dictarà la direcció dels mossos també inclourà tot l’arsenal de què disposin indistintament que estigui vinculat a la seva llicència policial. En casos extrems en què es neguin a lliurar-la, es demanarà una ordre judicial per requisarla per la força.

Els mossos també retiraran la pistola a tots aquells agents la baixa laboral dels quals superi els trenta dies, una previsió que sí que figura en els comunicats mèdics. D’aquesta manera es preveu solucionar els casos de mossos de baixa per problemes psicològics que no hagin estat detectats, sense vulnerar la confidencialitat.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *