+0 - 0  by /0 comments

La Generalitat indemnitza Ester Quintana amb 260.931 euros per la pèrdua d’un ull

En un acord entre les dues parts, signat el 8 de setembre, es reconeix que la dona va patir les lesions durant la vaga general del 14 de novembre del 2012 en el marc d’una operació policial

La Generalitat ha indemnitzat, a través de la seva asseguradora, amb 260.931 euros Ester Quintana en reconèixer que la dona va perdre un ull en la vaga general del 14-N del 2012 en el marc d’una actuació policial.

En un acord entre les dues parts, signat el passat 8 de setembre, la Generalitat estableix que Quintana rebi una indemnització de 260.931 euros, mentre que la dona renunciarà a les accions civils en el judici contra el subinspector i l’escopeter dels Mossos d’Esquadra imputats per les lesions oculars sofertes per la dona, segons el jutge d’instrucció en rebre l’impacte d’una pilota de goma.

En roda de premsa, Ester Quintana i la seva advocada, Laia Serra, han donat a conèixer avui la quantitat que l’asseguradora SegurCaixa va consignar ahir a l’Audiència de Barcelona, una indemnització que la manifestant ha pactat extrajudicialment a canvi de renunciar a les accions civils que puguin derivar-se del cas.

La indemnització que Quintana ha acceptat, i que inclou tant una compensació per les seqüeles que pateix com per les despeses mèdiques i jurídiques, no impedirà per tant que la manifestant exerceixi les accions penals que cregui oportunes contra els mossos d’esquadra imputats en el judici corresponent, que Serra creu que se celebrarà cap a l’estiu de l’any vinent.

Reconeixement de la Generalitat

Per a l’advocada, la indemnització pagada a Quintana suposa “reconèixer” que va quedar ferida per l’impacte d’una pilota de goma, cosa que sempre ha negat el Departament d’Interior, que des de l’etapa de Felip Puig al capdavant de la conselleria ha arribat a oferir fins a mitja dotzena de versions sobre l’actuació policial que va lesionar la manifestant.

“Aquest reconeixement de la Generalitat arriba d’una manera simbòlica i celebrem que tingui lloc amb caràcter previ a la celebració del judici”, s’ha felicitat Laia Serra, que ha insistit que ha estat l’asseguradora qui ha assumit el pagament, sense que la Generalitat ni els agents imputats hagin mantingut cap tipus de contacte amb Quintana o les seves advocades.

Per això, Serra ha afirmat que desconeix fins a quin punt la decisió de l’asseguradora d’indemnitzar Quintana respon a “una compatibilitat o no d’interessos” amb la Generalitat i els agents encausats, encara que ha afegit que li “costa creure” que ni Interior ni els advocats dels mossos n’hagin estat informats prèviament.

El pagament de la indemnització a Quintana podria plasmar-se en una circumstància atenuant que rebaixés una eventual condemna als agents jutjats per ferir la manifestant, encara que Serra considera que aquesta qüestió és discutible jurídicament i, en qualsevol cas, no renunciarà a les accions penals que cregui oportunes contra els antiavalots encausats.

Per les ferides causades a Quintana, que segons el jutge instructor van ser provocades per l’impacte d’una pilota de goma disparada pels antiavalots durant la vaga general de 14 de novembre del 2012, estan imputats un escopeter i un subinspector dels Mossos.

De la seva banda, Ester Quintana s’ha mostrat “contenta” per la compensació rebuda, perquè “tanca una porta”, però ha recordat que existeixen altres casos de manifestants ferits greument per pilotes de goma que encara no han rebut cap indemnització.

Quintana ha comparegut en la roda de premsa acompanyada de dos representants de l’associació Stop Bales de Goma que també van perdre l’ull per l’impacte d’aquests projectils de dispersió que el Parlament va prohibir fa gairebé dos anys.

Carles Guillot, portaveu de la plataforma, ha lamentat que l’administració no hagi complert la seva obligació d’indemnitzar de forma retroactiva les persona ferides per pilotes de goma, malgrat que així es va acordar quan el Parlament va prohibir aquest tipus de projectils, mesura vigent a Catalunya des de l’1 de maig del 2014.

Per Guillot, “és escandalós que hi hagi diners per indemnitzar Quintana i no s’hagi mogut res” per compensar la resta de víctimes, per això creu que han accedit a pagaro per “evitar que es parli del tema” abans del judici.

En virtut de l’acord, segons fonts d’Interior, la Generalitat reconeix que la dona va quedar ferida en el marc d’una actuació policial, encara que això no prejutja les característiques concretes d’aquesta actuació, que haurà de ser determinada en el judici.

Una portaveu d’Interior consultada per Efe ha remarcat que la conselleria manté el seu respecte al procediment judicial obert i a la presumpció d’innocència dels dos agents encausats

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *