+0 - 0  by /0 comments

Els Mossos posen per escrit com rendir honors als agents morts

Anna Punsí, SER CATALUNYA, @punsix

La direcció general de la Policia ha decidit regular la manera com ha d’actuar el cos davant la mort d’un dels seus membres. El document arriba després d’un desembre i un gener molt tràgics amb la pèrdua de 4 agents. La instrucció interna, a la qual ha tingut accés SER Catalunya, està firmada per Albert Batlle i regula mil·limètricament tot el que han de fer per donar suport a la família i honorar el difunt.

Afecta a tots els agents i a tota la jerarquia, també als alumnes de l’Escola de Policia i als que estiguin en pràctiques. No s’aplicarà en el cas de policies que han deixat de ser funcionaris per sanció disciplinària o inhabilitats per condemna penal. El document especifica els càrrecs a qui s’ha de comunicar immediatament la mort d’un policia: des del director general, passant pel cap del cos o el cap de comunicació i al de protocol. Estableix que es doni suport psicològic immediat a la família i que una o més persones els facin costat. El document especifica que “entorn familiar” no cal que sigui el que es coneix com a família tradicional sinó que pot ser qualsevol lligam entre el difunt i els seus éssers estimats tinguessin o no una relació formalitzada.

La instrucció també marca com s’ha de comunicar a nivell intern aquest decés, fins i tot com ha de ser la nota de condol que publiquin al portal intern del cos. A més, regula com s’ha de fer la recollida de l’arma i els altres objectes personals de la víctima, sobretot quan ha mort de forma inesperada en acte de servei. Fins i tot estipula que un grup logístic i administratiu s’ha de fer càrrec dels tràmits relacionats amb la defunció, assegurar l’enviament d’una corona a la vetlla del difunt i encarregar, amb el consentiment de la família, una mètopa de metacrilat per lliurar-la als difunts.

El document desgrana punt per punt com ha de ser la cerimònia de dol, els honors fúnebres, el lliurament de la medalla d’or a la família, l’entrada i sortida del fèretre i qüestions com el minut de silenci, que ha de convocar el comissari en cap o si les banderes han d’estar a mig pal. El director de la Policia estableix que si la persona mor en acte de servei pot rebre cerimonial de dol i honors fúnebres. En tots els casos, però, la família ha d’autoritzar la participació institucional. Si la família no vol que s’entregui la medalla al mèrit durant el funeral, es lliurarà durant la celebració del Dia de les Esquadres.

Aquesta regulació arriba després de la mort de dos mossos atropellats, un a Boldú i l’altre a Sant Quirze del Vallès i en un mes de gener en què també ha perdut la vida un agent per un tret accidental i un altre que es va suïcidar. Els sindicats i cos feia temps que demanava que els honors es posessin per escrit. De fet, en els casos dels dos mossos atropellats es van convocar espontàniament minuts de silenci davant les comissaries i alguns mossos van participar al funeral vestits amb uniforme de mitja gala.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *