+0 - 3  by /0 comments

Els caps de torn de Mossos disposaran de pistola elèctrica

Segons ha avançat Mayka Navarro de El Periódico, a totes les comissaries dels Mossos d’Esquadra hi haurà com a mínim una pistola elèctrica, de la marca Taser, que portarà  cada cap de torn.

Al desembre de 2014, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ja es va mostrar obert a la possibilitat de poder incorporar pistoles elèctriques per als Mossos d’Esquadra al llarg de 2015, encara que ja havia advertit que no seria de forma “massiva”, sinó per a casos concrets. I així estat.

La Conselleria d’Interior ja ha donat el vistiplau al projecte d’introduir al llarg d’aquest any una arma associada a la polèmica, mentre que des de la direcció del cos se’n defensa  l’ús «puntual i regulat». Les previsions passen per adquirir un centenar de pistoles elèctriques de l’últim model de Taser, la X26P, les mateixes que en els últims anys utilitzen gairebé mig centenar de policies locals catalanes i gairebé un centenar de la resta d’Espanya.

x26ballon

El gener del 2007, els Mossos d’Esquadra van comprar 7 Taser, del model X26 Shaped Pulse, a petició de qui llavors era el responsable del Grup Especial d’Intervenció (GEI), l’inspector Marc Caparrós, qui va elaborar un informe justificant el seu ús en situacions molt concretes. La llavors consellera Montserrat Tura va autoritzar la compra, però l’arribada de Joan Saura va coincidir amb la publicació per Amnistia Internacional d’un informe que denunciava el risc de les pistoles elèctriques. Aquestes set Taser van acabar en un calaix, del qual només han sortit una vegada per elaborar un estudi sobre els seus efectes al percudir en marcapassos.

MORT DE BENÍTEZ / A mitjans de l’any passat, els comandaments dels Mossos van reobrir el debat i plantejar a la Conselleria d’Interior que seria bo disposar de les Taser. La petició es va produir en plena polèmica per la mort, l’octubre del 2013, de Juan Andrés Benítez, que va morir després de ser reduït violentament per un grup de mossos al Raval. Pendent de judici, la fiscal sol·licita 11 anys de presó per a sis dels policies que van participar en la reducció. Interior va encarregar llavors un informe sobre les Taser.

En els últims mesos, l’inspector Josep Saumell, que ve a ser el responsable de la divisió tècnica que elabora els protocols per als usos de tot el material amb què treballen els Mossos, ha realitzat un informe que avala l’ús de les Taser. La seva divisió serà l’encarregada de redactar la instrucció que concretarà com i en quines situacions es poden utilitzar les Taser, que es classificaran com una eina policial, no com una arma. L’inspector no dubta de les garanties que ofereix aquest dispositiu elèctric. «Els nous models porten incorporada una càmera que grava automàticament, amb imatge i so, totes les intervencions. El seu disc dur registra el dia i l’hora de la seva utilització i el nombre i durada de les descàrregues. Disposa d’un GPS que posiciona l’arma i després de cada tret de les sondes que impacten en el sospitós plou una confeti que cau als peus de l’agent que dispara i que porta imprès el número de registre de l’arma. És impossible utilitzar una Taser sense deixar rastre », sentencia Saumell.

+ 0 - 3

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *