+1 - 0  by /0 comments

El Grup de Multireincidents resol 160 fets penals comesos per falsos revisors de llum i gas arreu de Catalunya

· Els autors dels fets, que pertanyen a diferents grups criminals, es feien passar per operaris per aconseguir entrar als pisos i sostreure joies i diners
 
· Els Mossos, amb implicació de la judicatura i la fiscalia, han introduït en la investigació les rodes de reconeixement quan els detinguts passaven a disposició Judicial. D’aquesta forma s’aconsegueix que els detinguts no puguin canviar la seva fisonomia i induir a l’error de les víctimes
 

· Fins a dia d’avui, 16 dels detinguts d’un total de 29 han ingressat a presó

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona han resolt, des de febrer de 2014, 160 il·lícits penals comesos per delinqüents que es feien passar per falsos revisors o falsos comercials de gas o llum que, amb l’excusa de realitzar falses revisions d’instal·lacions o aconseguir un canvi de companyia subministradora, aprofitaven per sostreure efectes personals de les víctimes.
Les investigacions van començar a principis de febrer de 2014 quan es va detectar un increment de fets penals en els quals les víctimes, majoritàriament d’edat avançada, denunciaven que persones perfectament vestides d’operaris de llum o gas entraven a casa seva i, mentre un d´ells entretenia els inquilins, l’altre passava habitació per habitació amb l’excusa de comprovar els endolls, fusibles, comptadors, aparells elèctrics, radiadors o escalfadors de gas, i robaven tot allò que podien, principalment diners i joies.
Davant d’aquest augment, el Grup de Multireincidents de Barcelona va encarregar-se de l’anàlisi d’aquests fets penals i la investigació per identificar i detenir les persones que estaven realitzant aquests fets.
La investigació es va centrar en grups criminals perfectament organitzats, amb molta experiència prèvia, ja que la majoria d’ells havien treballat anteriorment d’operaris de gas o llum en empreses legals i tenien antecedents policials per fets similars.
L’àmbit d’actuació d’aquests grups afectava tot Catalunya. La seva gran mobilitat els permetia delinquir un dia a Barcelona i al dia següent a Tarragona, Lleida o Girona. En algunes ocasions havien delinquit fora de Catalunya, fet que dificultava molt la investigació.
Els delictes que els agents imputen a aquestes persones són tres:
Furts qualificats: es tracta d’una tipologia de furt agreujat que pot implicar una pena d’un a tres anys de presó per cadascun dels fets provats quan la víctima quedi en greu situació econòmica o es faci abusant de les seves circumstàncies personals o de desemparament.
 
Robatoris violents: el robatori violent no era la seva idea principal, però es cometia en aquelles ocasions en les quals les víctimes s’adonaven que estaven sent víctimes de l’engany. En el moment d’impedir la comissió del delicte, les víctimes patien intimidacions o lesions per part dels delinqüents.
 
Estafes: en algunes ocasions els autors els obligaven a pagar factures fictícies com a contraprestació per la realització de revisions fraudulentes.
 
Les investigacions van donar com a resultat la imputació d’un total de 43 persones, 29 de les quals se les va detenir mentre que les 14 restants estan, actualment, en parador desconegut pendents de detenció. De les 29 persones detingudes, 16 han ingressat a presó.
Una de les innovacions d’aquesta investigació consisteix en la realització de 74 rodes de reconeixement judicials amb les víctimes hores després de la detenció dels autors, en el moment que són presentats davant del jutjat de guàrdia. D’aquesta forma s’aconsegueix que els delinqüents no puguin canviar la seva fisonomia i no condueixin a l’error de les víctimes d’edat avançada i també que el pas del temps entre la comissió del fet delictiu i el reconeixement de la víctima de l’autor dels fets sigui més llarg i afecti al record que es té de la situació viscuda.
En tots els casos els investigadors, al mateix temps que tancaven les diligències i passaven els detinguts a disposició judicial, sol·licitaven al jutjat la realització de les rodes de reconeixement amb coneixement de la fiscalia, i a la vegada s’organitzava la recollida als domicilis i el trasllat de totes les víctimes per fer els reconeixement judicials.
La realització de les rodes de reconeixement es considera una prova preconstruïda anterior a la realització del judici oral i, quan és positiva, els reconeixements constitueixen un element de prova molt important per al futur judici.
Les últimes dues investigacions van tenir lloc el 17 de juliol passat. Dos falsos operaris de llum, autors d’onze il·lícits arreu de Catalunya, van ser detinguts in fraganti pel Grup de Multireincidents amb roba d’operari i joies de la darrera víctima, una dona de Barcelona.
El dia 20 de juliol els detinguts van declarar davant del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Cornellà de Llobregat, on es van practicar 13 rodes de reconeixement. El jutge va decretar l’ingrés a presó provisional per a tots dos, a l’espera dels onze judicis pels onze fets.
La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.
Consells de seguretat
Des del cos de Mossos d’Esquadra es recomana que, en cas de rebre la visita d’un instal·lador de llum o gas, o de rebre una trucada telefònica informant d’una propera visita, es truqui al número de telèfon que surt a les factures per fer les verificacions pertinents, mai al número de telèfon que ens facilitin. En el cas de voler fer la revisió, se li ha de demanar un pressupost i no prendre decisions a l’acte.

Si acabem deixant entrar a l’instal·lador, s’ha de procurar no deixar-lo sol en cap moment per minimitzar el risc de ser víctima de furts. En el cas de ser víctima d’un robatori o de sospitar que la persona que tenim davant no és un instal·lador homologat, s’ha de trucar immediatament al telèfon d’emergències 112 perquè els agents es desplacin fins al lloc al més aviat possible.

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *