+2 - 1  by /0 comments

Desmantellada una organització criminal que sostreia els remolcs dels camions i en venia la càrrega

 

· Els detinguts disposaven d’un ampli teixit empresarial que els permetia desfer-se del material robat sense aixecar sospites
 

· Els agents van recuperar els vuit remolcs que havien estat sostrets al Vallès, Osona i Saragossa

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) adscrits a la Unitat Central de Multireincidents (UCML) van detenir, entre el 14 i el 21 de desembre, set persones com a presumptes autores dels delictes de robatoris amb força, furts i pertinença a organització criminal.
La investigació de l’UCML es va iniciar perquè havien detectat que en els darrers mesos havien augmentat significativament els robatoris de remolcs a tota la geografia catalana. Concretament, havien estat sostrets vuit remolcs a les localitats de Rubí (Vallès Oriental), Sentmenat (Vallès Occidental), Sabadell (Vallès Occidental), Vic (Osona) i Fraga (Saragossa). Arran de dos dels robatoris, que van tenir lloc a Vic a principis d’any, la Unitat d’Investigació de la comissaria d’Osona va identificar part dels membres de l’organització. Paral·lelament, la Unitat d’Investigació de Cervera va tenir coneixement que els remolcs sostrets eren enviats a una nau industrial d’un polígon de Tàrrega.
El modus operandi que feien servir els detinguts era gairebé sempre el mateix: en primer lloc, anaven amb una furgoneta durant els caps de setmana pels polígons d’arreu de Catalunya per detectar camions estacionats amb remolcs que continguessin càrrega amb un elevat valor econòmic, principalment coure, polietilè i electrodomèstics, tot i que en algunes ocasions havien sostret remolcs amb aliments. En alguns casos arribaven a desplaçar-se fins a la Comunitat Valenciana i l’Aragó.
Un cop seleccionat l’objectiu, i sempre després d’haver-se assegurat que no hi hagués presència dels propietaris ni de la policia, un segon grup es dirigia al lloc amb una tractora i, gràcies als seus coneixements mecànics, separaven el remolc i l’enganxaven a la seva tractora. Acte seguit el portaven al magatzem de Tàrrega perquè dos persones més de l’organització s’encarreguessin de la venda de la mercaderia sostreta.
La principal característica d’aquesta venda rau en el fet que els detinguts disposaven d’un entramat empresarial que, en lloc de vendre la mercaderia a un preu per sota del de mercat, la venien a un preu similar al del mercat lícit. D’aquesta forma s’asseguraven que no s’aixequessin sospites.
Gràcies a la tasca dels investigadors tots els remolcs sostrets van ser recuperats, així com bona part de la mercaderia el preu de la qual ascendeix a més de mig milió d’euros.
A banda de les detencions els policies van fer dues entrades i escorcolls a la nau industrial de Tàrrega, on es va recuperar un remolc carregat. També en un traster de lloguer de l’Hospitalet de Llobregat, lloc on amagaven una càrrega de polietilè que havien sostret mesos enrere i ja havien iniciat els tràmits per vendre-la. A més, s’han intervingut les dues tractores que utilitzaven per robar, una de les quals estava sostreta, així com tres furgonetes.
Cal destacar que un ciutadà es va presentar com a acusació particular, ja que els va comprar mercaderia per valor de 40.000 euros. Va pensar que era de procedència lícita perquè el seu preu era similar al que establia el mercat.
Els detinguts, la majoria dels quals acumula una gran quantitat d’antecedents per fets similars i que formen part d’un clan familiar, van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial.
+ 2 - 1

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *