+0 - 0  by /0 comments

La DAI conclou que la intervenció policial al Pou de la Figuera va ser correcta

L’anàlisi dels fets, efectuada per la Divisió d’Afers Interns, ha conclòs que de l’actuació dels mossos no se’n deriven responsabilitats penals ni disciplinàries
La Direcció General de la Policia (DGP) ha conclòs la informació reservada oberta per esclarir les circumstàncies d’una detenció que va tenir lloc a la Plaça del Pou de la Figuera, al districte de Ciutat Vella de Barcelona, el passat 28 de gener. Tot i que no constava cap denúncia formal contra els agents que van actuar, tan bon punt es va tenir coneixement de la mateixa  la DGP va recopilar tota la informació necessària per conèixer els fets que van motivar aquesta intervenció policial.
L’anàlisi de l’actuació, efectuada per la Divisió d’Afers Interns, ha conclòs que l’actuació policial va ser correcte  i que en cap cas de l’actuació dels policies se’n deriven responsabilitats disciplinàries ni penals.
Els fets van passar cap a quarts d’11 de la nit del passat 28 de gener, quan una dotació policial que patrullava pel barri de la Ribera (Ciutat Vella) va veure com un individu amb una capsa s’apropava a un grup de persones. La primera patrulla actuant va observar una conducta que els va fer sospitar que la persona detinguda podria estar intentant realitzar algun tipus de transacció irregular.
Al detectar la presència policial, l’individu va intentar amagar algun objecte mentre que els ciutadans amb qui havia estat parlant, semblaven esperar alguna cosa. Tot plegat va donar indicis suficients als policies per acostar-se a esbrinar què passava, decidint intervenir i identificar al grup.
Un cop preguntat pels mossos, un dels ciutadans allà presents va explicar als agents que el jove els havia intentat vendre una tableta a canvi de diners o droga.
D’altra banda, durant la identificació del sospitós, la sala de comandament va informar als mossos que la persona que estaven identificant tenia diversos antecedents policials mentre que aquest no sabia explicar de forma coherent d’on havia tret la tableta per estrenar que duia en una bossa.
És per aquest motiu que els mossos van informar a l’home que li comissaven la tableta de forma temporal, per tal de verificar que no havia estat denunciada la seva pèrdua o robatori.
Aquesta persona, no conforme amb l’actuació policial, va adoptar una actitud cada cop més agressiva amb els mossos, demanant el número professional al policia actuant i trencant la distància de seguretat amb l’agent en diverses ocasions, provocant que aquest l’hagués de separar físicament. Per tal de no progressar en l’enfrontament verbal, els policies van decidir acabar la conversa i abandonar el lloc dels fets.
És en aquest moment quan el jove es va posar davant el vehicle policial impedint que aquest marxés. Posteriorment, es va apartar però quan el cotxe va passar pel seu costat, l’individu sobtadament va intentar obrir la porta per recuperar la tauleta. Aquesta acció va provocar que el vehicle s’aturés i un agent baixés del cotxe.
La reacció sobtada de l’individu juntament amb la sortida d’un agent i el conductor de l’interior del cotxe, va comportar l’actuació simultània dels agents d’una altra patrulla motoritzada que s’havia desplaçat fins allà per controlar l’entorn o donar suport a la intervenció.
L’actuació policial va acabar amb la detenció d’aquest individu per un atemptat als agents de l’autoritat. Durant la reducció el detingut va oposar resistència.
Un cop arrestat, i abans de ser traslladat a dependències policials, es va determinar el seu trasllat a un centre sanitari però un cop allà aquest es va negar a ser visitat pel facultatiu al·legant “que no li passava res”.
De l’anàlisi de l’actuació s’ha conclòs que els agents actuants ho van fer correctament.
D’altra banda, el mateix informe també conclou que tot i que en el cas analitzat es va aportar la solució al ciutadà i que l’entorn on es van desenvolupar els fets no era favorable per determinats tràmits administratius, en futures ocasions i sempre que les circumstàncies ho permetin, cal lliurar al ciutadà un document que acrediti el comís al carrer d’un objecte per part de mossos per tal que en pugui fer la posterior reclamació.
+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *