+1 - 0  by /0 comments

Cop de Mossos i Policia Holandesa contra un grup de tràfic d’éssers humans i sostracció de menors

 

· Un equip format per efectius dels dos cossos policials permet localitzar i repatriar 5 menors, d’entre 1 i 15 anys, que havien estat sostrets a Holanda
 . El dispositiu va comptar amb la participació de 4 policies procedents d’Holanda i un equip del servei de protecció de menors holandès que es van desplaçar fins a Barcelona
. Els detinguts utilitzaven els menors per delinquir al metro de Barcelona
La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra i la Policia Holandesa han dut a terme un operatiu policial que va culminar el passat 15 de juny amb la detenció dels caps d’un grup criminal acusats de tràfic d’éssers humans i sostracció de menors. Els detinguts, un home i una dona de nacionalitat bosniana de 46 i 49 anys, eren els caps d’un grup de carteristes reincidents que actuaven al metro de Barcelona i utilitzaven els menors per delinquir al suburbà.
La investigació policial es va iniciar a Amsterdam a mitjans de l’any passat, quan la policia holandesa va detectar menors que es dedicaven a furtar, motiu pel qual va posar en marxa un dispositiu de vigilància que va demostrar que efectivament els menors eren dirigits per adults per cometre els robatoris. Amb poc temps es va crear un equip conjunt amb la Fiscalia d’Amsterdam per  iniciar aquesta investigació d’abast internacional.
Actualment, la Policia Holandesa està investigant quatre grups criminals actius als Països Baixos que estarien utilitzant menors per delinquir. La cooperació internacional policial a través d’Europol va permetre detectar a Barcelona a un d’aquests grups i identificar a un dels seus membres que era una dona que utilitzava una identitat diferent a la que tenia la policia holandesa. La dona havia demanat asil per poder residir als Països Baixos l’abril del 2014 quan va arribar acompanyada de 7 menors els quals va manifestar que eren fills seus. Les autoritats holandeses van assumir la tutela legal dels 7 menors. Una de les menors va negar-se a viure amb la seva progenitora i les autoritats també van assumir-ne la seva guarda legal. La investigació ha revelat que anteriorment la dona havia sol·licitat residència a Alemanya, Àustria i Suïssa amb altres identitats.
Aquesta dona va ser detectada pels agents de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità dels Mossos d’Esquadra quan va arribar a la capital catalana el mes d’octubre de 2015 atès que va cometre furts continuats especialment a l’interior de la xarxa de Metro de Barcelona. La col·laboració entre la Policia Holandesa i els Mossos d’Esquadra ha estat cabdal per resoldre aquest cas. A partir d’aquell moment la policia holandesa tenia clars dos objectius: detenir la dona com a presumpta autora d’un delicte de tràfic d’éssers humans, sostracció de menors, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal, i poder recuperar els menors que havia sostret de la tutela de l’administració holandesa que, amb tota probabilitat, s’havien traslladat amb ella fins a Barcelona.
Aquesta col·laboració policial internacional va seguir el protocol previst per aquests casos. El Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona es va encarregar de tramitar la comissió rogatòria internacional (CRI) procedent de la justícia holandesa. En aquesta comissió es demanava la col·laboració policial per a la localització i detenció de la dona a qui ja li constava una ordre europea de detenció emesa per la justícia holandesa i d’altres membres del grup.
Els Mossos d’Esquadra van localitzar els domicilis actuals de les persones investigades. Les gestions fetes a Barcelona per part del Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona juntament amb la Unitat d’Investigació de l’Àrea de Seguretat del Transport Metropolità van permetre localitzar els dos domicilis a Barcelona, situats al barri de la Trinitat i a Nou Barris.
El 15 de juny passat, un equip policial format pels dos cossos policials  va realitzar l’entrada i escorcoll en aquests dos domicilis. Els investigadors dels Mossos d’Esquadra van planificar i coordinar el dispositiu que va comptar amb la participació de 4 policies procedents d’Holanda i un equip del servei de protecció de menors holandès que es van desplaçar fins a Barcelona. En un d’aquests domicilis  es va localitzar una de les menors investigades per la policia holandesa que, a més, estava embarassada i tenia un nadó d’un any d’edat. També es van trobar indicis de presumptes enviaments internacionals de diners provinents dels furts comesos al metro.
A l’altre domicili es va localitzar la dona i un home que va resultar ser la seva parella, que també va quedar detingut arran d’una ordre de detenció en vigor ja que se’l considerava el cap de l’organització criminal que hauria muntat un grup professional de furtadores d’origen bosnià i que s’estaria enriquint dels beneficis il·legals obtinguts.
Al mateix domicili es van recuperar 3 infants sostrets (una nena i dos nens) de la tutela holandesa. La Unitat Central de Menors de Mossos d’Esquadra va traslladar-los en primera instància a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i hores després, els van repatriar fins a Holanda juntament amb la menor localitzada al primer domicili i el seu nadó acompanyats pels serveis de protecció holandesos.
També al mateix domicili es va localitzar una jove, coneguda a Holanda amb una identitat diferent que va ser detinguda per cinc requisitòries judicials i que, després de passar a disposició judicial, va ingressar a presó. Les autoritats holandeses han reclamat poder repatriar-la quan finalitzi la condemna a Espanya.
En el marc del dispositiu policial es van intervenir diversos mòbils d’última generació, diverses targetes de telefonia de diverses companyies internacionals, càmeres fotogràfiques, disc durs, documentació personal i  uns 1.000 euros en efectiu i diversa moneda estrangera provinent probablement de fets delictius perpetrats pel grup al qual pertanyen les persones detingudes. També es van recollir indicis que permetran ampliar la investigació i conèixer millor la composició del grup criminal i el funcionament intern de l’organització.
La coordinació interpolicial va permetre a la policia holandesa recuperar 5 menors sostrets, resoldre el cas i poder recollir tots els indicis per tal que sigui la justícia d’aquell país la que determini les responsabilitats criminals que se’n derivin. La investigació holandesa continua oberta per localitzar el darrer menor.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *