
Primer judici civil contra la ‘web delatora’ dels Mossos
La polèmica web delatora, que l’abril del 2012 es va engegar al lloc web oficial dels Mossos d’Esquadra i en la qual s’exhibia la cara de 68 persones per tal que la ciutadania les identifiqués com a autores de danys a mobiliari urbà en la vaga general del 29 de març a Barcelona, finalment tindrà un pronunciament judicial.
La titular del jutjat de primera instància número 10 de Barcelona va celebrar ahir el judici en què Roger Sabà, militant de la Coordinadora Obrera Sindical, va reclamar al Departament d’Interior, que presidia Felip Puig, 6.000 euros d’indemnització per haver vulnerat els seus drets a la intimitat i a l’honor. En la vista, Benet Salellas, l’advocat del jove, va afirmar: “Els Mossos no estan habilitats per fer aquesta actuació. Calia una ordre judicial o que la llei ho reculli, perquè sense cap atestat ni imputació se l’ha mostrat com un delinqüent.” El representant de la Generalitat va defensar que la web és una eina més per executar l’obligació policial de perseguir el delicte, mentre que la representant de la fiscalia va assegurar que hi preval el dret a la informació de la policia.
Sabà va ser denunciat per la policia com un dels autors de provocar destrosses a plaça Catalunya. En la instrucció, el jutge va ordenar que els quatre sospitosos es deixessin fotografiar per la policia per completar l’atestat, mesura que l’Audiència de Barcelona va denegar perquè seria la construcció d’una prova inculpatòria a posteriori. Una altra irregularitat és que mai ha declarat com a imputat al jutjat, fet que el pot dur a la seva absolució. Salellas considera que és molt important “un pronunciament judicial” en aquest cas perquè es tracta de drets fonamentals i no dubta que es presentaran recursos a tribunals superiors.
Retirada al cap d’un mes
El director general dels Mossos d’Esquadra, Manel Prat, va justificar la retirada de la polèmica web ‘contra la violència urbana’ per a identificar suposats participants en aldarulls de la vaga general del 29 de març perquè ha estat un mes de maig sense incidents i no tenen més persones per identificar, perquè ha baixat la col·laboració ciutadana i ‘per no estigmatitzar’. Prat va explicar que els últims dies la participació dels ciutadans ha baixat, després del mig miler d’aportacions destacades i les vint-i-dues identificacions portades a terme des que es va activar, ara fa un mes.
Després de l’activació de la web, el Departament d’Interior va assegurar que les fotos de les persones sospitoses de participar en aldarulls se’n retirarien després de trenta dies si no s’havien pogut identificar.
Prat va justificar-ho dient que s’esperava un mes de maig més conflictiu i amb incidents que justifiquessin obrir noves carpetes al portal, però finalment no s’ha complert les previsions i, per tant, s’ha decidit retirar la web. Tot i això, va afegir, la recuperaran quan calgui: ‘No s’ha tancat.’ A més, va dir que el departament estudia ara si fer-la servir també per sol·licitar la col·laboració ciutadana en uns altres tipus de delictes, com ara per localitzar delinqüents fugits o per a casos de violadors.
Des que es va posar en marxa, la web delatora ha rebut moltes crítiques d’entitats i experts (com el Col·legi d’Advocats de Barcelona) i algunes institucions, com la fiscalia i el Síndic de Greuges, que en preparen dictàmens per valorar-ne la idoneïtat i la legalitat.