Ordenen l’ingrés a presó dels dos policies del cas Bikini condemnats per torturar un ciutadà de Trinitat i Tobago
Sentència Audiència Provincial Barcelona cas Bikini
La secció cinquena de l’Audiència de Barcelona dóna un termini màxim de quinze dies hàbils perquè ingressin voluntàriament a un centre penitenciari
Finalment entraran a la presó. Víctor Bayona i Bakari Samyang, els dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona condemnats per tortures greus contra el ciutadà de Trinitat i Tobago Yuri Jardine, hauran d’ingressar a un centre penitenciari per a complir la pena de dos anys i tres mesos de presó en un termini màxim de quinze dies hàbils. Així ho ha ordenat la secció cinquena de l’Audiència de Barcelona després que el Consell de Ministres del passat 21 de novembre denegués la petició d’indult que van presentar els advocats dels dos agents, amb el suport del Sindicat SAPOL, el sindicat més representatiu a la Guàrdia Urbana de Barcelona. Tots dos tenen dret a escollir el centre penitenciari més proper al seu domicili.
Al gener de 2013 el Tribunal Suprem ja va ratificar la condemna i el seu dictamen considerava del tot demostrada l’autoria de les tortures greus contra Yuri Jardine, un ciutadà de Trinidad i Tobago que fou detingut mentre es trobava amb unes amigues a la sala Bikini de Barcelona, trobant-se els agents fora de servei a la discoteca. Un cop a la comissaria de la Zona Franca va viure un calvari de maltractes per part dels agents Victor Bayona i Bakari Samyang. Li van cremar una cigarreta sobre la pell, li van refregar la cara amb un pal de fregar i finalment van simular que li disparaven amb una pistola. A més, la víctima va veure com li col·locaven una pedra de haixix al damunt per tal de simular un fals delicte i encobrir d’aquesta manera les tortures davant del jutjat de guàrdia. La pena confirmada i ferma de dos anys i tres mesos de presó hauria de suposar l’ingrés immediat en un centre penitenciari. Quan es va conèixer la sentència en primera instància de l’Audiència Provincial de Barcelona tots dos policies ja van ser suspesos de sou i feina a l’espera de la sentència del Tribunal Suprem.
Incapacitacions i ascensos pels implicats
La pena de 8 anys i 3 mesos d’inhabilitació absoluta -i que de facto suposava l’expulsió dels agents del cos barceloní- no es complirà ja que segons recull la revista del cos municipal, els dos agents condemnats van ser “jubilats”. La mateixa revista recull l’ascens de dos dels sis implicats, que han passat d’agents a caporals tot i la seva participació als fets. Tot i que aquests dos últims van ser absolts, la Fiscalia i el Jutjat en van reprovar el comportament gens ètic dels encausats i que la seva absolució es produïa únicament ja que la víctima no els va poder reconèixer. En concret se’ls acusava per haver prestat un fals testimoni sobre un presumpte delicte de salut pública “cuinat” pels sis agents amb l’objecte de desacreditar la víctima.
El procés d’incapacitació dels agents ha anat a càrrec de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques. Es dona el cas que els dos condemnats complien els requisits previstos per a la declaració de situació d’incapacitat permanent total, i que a efectes pràctics suposa la percepció de totes les retribucions que rebien, tal i com estableix la Llei General de la Seguretat Social.
Pingback: El documental “Ciutat Morta” acusa agents de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra de tortures i corrupció pel cas 4F i “Bikini” | policia.cat
Pingback: L’associació de comandaments de la Guàrdia Urbana tanca files enfront el cas 4F | policia.cat