
Inhabiliten un cap de policia local per treure multes als seus amics
L’exalcalde de Torrejón de Velasco, Gonzalo Cubas, avui imputat en l’Operació Púnica, va demanar el passat febrer al llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que indultes al seu cap de policia, inhabilitat vuit anys per prevaricaricació. De manera continuada, aquest no feia arribar a Trànsit multes posades pels seus agents. “Hi ha clares raons d’utilitat pública i equitat que aconsellarien que se li concedís l’indult”, tancava el text de sol·licitud, acompanyat d’una llista de nou condecoracions i felicitacions rebudes per l’agent, “irreprotxable, respectat i admirat per tots”, segons Cubas.
Al març de 2012 l’Audiència Provincial de Madrid va inhabilitar a Francisco Javier Carrascal (Madrid, 1972). “És evident que no va tramitar denúncies, i en algun cas per tractar-se d”una persona coneguda del servei’, constitueix un atemptat contra el principal principi d’igualtat, un afront per a la resta de ciutadans …”. Després el Suprem va ratificar la sentència.
En la sol·licitud d’indult a Carrascal, Cubas va argumentar: “Malgrat el retret penal que valia la conducta, cal remarcar que l’objecte de la prevaricació no va ser altre que la no tramitació de cinc denúncies de trànsit al llarg de 17 anys de servei, sent totes de caràcter lleu “. La dona del policia i la de Cubas són cosines germanes. L’esposa de l’exalcalde és cooperativista del grup educatiu Alfedel, implicat en Púnica.
En la sentència de l’Audiència Provincial es parla de 16 multes que van posar els policies locals (per aparcar en zona de gual, línia groga o pas de vianants, o per conduir un cotxe sense assegurança) i que el cap no va fer arribar a Trànsit. Carrascal guardava les sancions en una carpeta i va dir en el judici “anul·lar” -un dret del qual carecía- comentándoselo en alt als seus agents. Ells ho van negar. També Carrascal afegia en els marges de les fulles diligències de “anul·lació” amb la seva signatura i un segell municipal que el jutjat no va considerar virtualitat falsària.
Els magistrats no entren en la seva sentència a valorar la pèrdua de les còpies dels butlletins de denúncies dels anys 2005, 2006 i 2007. Encara que el superior havia custodiar-los, estaven sota un taulell a l’abast de qualsevol, “de manera que no es ha acreditat que fos l’acusat qui hagi sostret, destruït o amagat a posta “.
El cas de Carrascal va acabar als tribunals per la denúncia d’un dels agents. En aquells dies, Cubas era el regidor de Seguretat. L’indult li van donar suport tres antics alcaldes de Torrejón de Velasco -on operaven nou empreses de la trama Púnica-, però no l’anterior a Cubas, Miguel Ángel López del Pou, avui cap de l’oposició a Parla i regidor els anys jutjats.
El Suprem va ratificar la sentència de l’Audiència Provincial, i al març de 2012 Carrascal va perdre la seva condició de funcionariorio. Una riuada de veïns 2665 signatures en un poble de 4.100, segons Cubas- van reclamar al consistori que reclamés l’indult per al seu agent.
El gabinet jurídic Madrid Sud, presumptament implicat en Púnica, defensa ara els interessos de l’Ajuntament en els plets econòmics que aquest té oberts amb diversos agents. Mentre que Cubas s’enfronta a les acusacions d’organització criminal, prevaricació, malversació, tràfic d’influències, revelació de secrets, falsificació documental, suborn i frau.