+0 - 0  by /0 comments

El Tribunal Suprem condemna a un any presó a una jove per humiliar a través de twitter a Irene Villa i Miguel Ángel Blanco

Els magistrats rebaixen en un any la pena de presó que li va imposar l’Audiència Nacional en estimar parcialment el recurs que va interposar l’acusada basat en la desproporció de la condemna

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha condemnat a un any de presó a una jove per un delicte d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes comès en difondre a través de twitter, sota el perfil de ‘Madame guillotine’, missatges que van atemptar a la dignitat d’Irene Villa i Miguel Ángel Blanco. Els magistrats rebaixen de 2 a 1 any de presó la pena que li va imposar l’Audiència Nacional en estimar parcialment el recurs de cassació interposat per l’acusada, acollint el motiu en què al·legava la desproporció de la condemna.

Segons els fets provats, la jove, nascuda el 1991, va publicar comentaris i expressions des del seu perfil de Twitter, on tenia 790 seguidors, per tal de denigrar la memòria de la víctima de l’organització terrorista ETA, Miguel Ángel Blanco, i menysprear Irene Villa, víctima també d’un atemptat, així com enaltir les activitats de membres de l’esmentada organització.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Julián Sánchez Melgar, considera que les expressions s’emmarquen dins el discurs de l’odi que no estan protegides per la llibertat ideològica o d’expressió. Afegeix que no es tracta de criminalitzar opinions discrepants sinó de combatre actuacions dirigides a la promoció pública d’aquells que ocasionen un greu menyscapte en el règim de llibertats i dany en la pau de la comunitat amb els seus actes criminals, atemptant contra el sistema democràtic establert. Així mateix, indica que la humiliació o menyspreu a les víctimes afecta directament al seu honor i la seva dignitat, perpetuant la seva victimització, que és actualitzada a través d’aquesta conducta.

Humor negre i burla

La Sala Segona conclou que “no es penalitza l’acudit fàcil o de mal gust, sinó que una de les facetes de la humiliació consisteix en la burla, que no està recreada en aquest cas amb acudits macabres amb un subjecte passiu indeterminat, sinó un bé concret i referit a unes persones a qui s’identifica amb el seu nom i cognoms.

En aquest cas, subratlla la sentència, es compleix el requisit objectiu del delicte d’enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, tant per les accions en lloança de terrorisme (Visca ETA o la “Lluita és l’únic camí. Dóna-li dur fins a guanyar” ) com en les expressions relatives a la humiliació de les víctimes, focalitzades en Irene Villa o en Miguel Ángel Blanco.

Per al Tribunal Suprem, les expressions “Com munta Irene Villa a cavall? Amb velcro “,” De què té el front vermell Irene Villa? De trucar a les portes “, altres com” ¿En què s’assembla Miguel Ángel Blanco a un dofí? En el forat del clatell “,” Què li regalaran al nebot de Miguel Ángel Blanco per Nadal? Uns cavallets “són” inqüestionablement constitutives del concepte d’humiliació a les víctimes.

També concorre l’element subjectiu del delicte perquè “la difusió de tals expressions són conseqüència del coneixement del que es transmet, i que el que es transmet és una ofensa pública a víctimes del terrorisme, s’ha de deduir del tarannà cultural de qui l’ha escrit i enviat a la xarxa a través del seu compte de twitter “.

Pena proporcionada condicions personals acusada

Dels diferents motius al·legats en el recurs de cassació, la Sala Penal estima el relatiu a la desproporció de la pena i s’estableix una més proporcionada a les condicions personals de l’acusada: una jove estudiant en el moment dels fets. En aquest tipus de delictes, subratlla la sentència, “ha de ponderar no només en funció de les expressions que conformen el tipus objectiu del delicte, sinó substancialment amb base a la personalitat i en aquest cas joventut de l’autora de la infracció criminal, el comportament ha de condemnar-se, sent així que haurà de proclamar-se en aquest tipus d’accions un exercici de ciutadania responsable “.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *