+8 - 3  by /0 comments

Absolts dos agents de la Guàrdia Urbana acusats de lesions i racisme per una actuació del top manta

L’Audiència de Barcelona, Sala Penal 10, en sentència del 8 de Gener de 2015, ha absolt a dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona que havien estat acusats d’un Delicte de Lesions, amb agreujant d’ús de mitjà contundent -la defensa extensible-, mentre que l’acusació particular a càrrec d’un advocat de SOS Racisme,  demanava a més l’aplicació de l’agreujant de racisme, i un total de 7 anys de presó pels agents. En seu judicial s’ha demostrat que un dels testimoni de l’acusació particular havia mentit i no es trobava al lloc dels fets.

Els fets van tenir lloc al juliol de 2011 a l’intercanviador de metro de Passeig de Gràcia. Un grup d’agents de paisà s’adreçaven a la sortida de metro per iniciar l’operatiu al carrer, quan sense voler van coincidir amb un grup de venedors, essent reconeguts els policies pels venedors. Immediatament els policies van donar l’alto a tots els venedors, iniciant aquests la fugida. Al veure que els venedors feien cas omís a les ordres, els agents van extreure els bastons policials extensibles com a mitjà dissuassori per evitar l’estampida i que els embestissin, i les greus conseqüències que podien tenir per altres passatgers pel metro.

Arrel de les corredisses, un dels venedors es va colpejar contra la paret, resultant amb la mà trencada. Tots els fets van quedar gravats pel sistema de vídeo-vigilància del metro, havent estat emesos informes pericials sobre les imatges per part de la Guàrdia Urbana i de la Policia Científica dels Mossos d’Esquadra. Les imatges, reproduïdes el dia del judici, són especialment concloents en el sentit que el Tribunal reitera que no s’observa cap conducta incriminatòria respecte als agents i que en cap moment s’observa que descarreguin les defenses contra els lesionats.

Dels fets provats, l’Audiència Provincial considera que els fets no són constitutius de cap delicte ni falta de lesions, tot i que constata que arrel de l’actuació i de la decisió dels afectats de no obeir les ordres dels agents, dos venedors van resultar ferits, sense que aquestes lesions puguin ser atribuïbles ni als agents ni a l’ús dels seus estris.

En el cas del ferit amb la mà trencada i que va ser assistit immediatament després per les mateixes patrulles i efectius d’Emergències Mèdiques, els forenses han explicat que la ferida era incisa i contusa, quan els cops de “porra” deixen la marca característica d’un hematoma lineal. Així mateix, es va demostrar en seu judicial que la rugositat de la paret on es va colpejar tenia el relleu suficient per causar abrasió, talls a la pell i fractura óssea.

La defensa dels agents, a càrrec de Molins Advocats, va reconèixer la duresa de les imatges per una persona aliena a la funció policial, però justament l’extracció del bastó policial de la funda, a banda de dissuassori, tenia com a objecte evitar que els agents fossin “atropellats” pels venedors, atès que és tècnica habitual del col·lectiu la fugida a la carrera sense tenir en compte la resta de vianants o policies.

El fiscal demanava  2,5 anys de presó per a un guàrdia urbà de Barcelona per considerar que havia colpejat de manera “desproporcionada” amb la porra reglamentària a un venedor ambulant. Per contra el tribunal ha resolt que els agents no van incomplir el deure d’ús proporcional i legítim de l’armament, i que en tot cas l’actuació va respectar els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat a la que els obliga l’ordenament vigent.

Fals testimoni de l’acusació particular

Es dona el cas que l’acusació particular, a càrrec de Josep Granados, advocat del Servei d’Atenció i Denúncies per a Víctimes de Racisme i Xenofòbia de SOS Racisme, va construir un discurs en que descrivia l’actuació fruït del racisme institucional, obviant que la pràctica totalitat de venedors ambulants del Passeig de Gràcia pertanyen a les mateixes ètnies i orígens geogràfics, i que hi hauria hagut prejudicis en l’actuació dels agents al considerar els venedors “potencialment violents”. L’Inspector de la Unitat de Suport Diürn, a la qual pertanyien els agents, va declarar en seu judicial que nombrosos agents han causat baixa laboral degut als cops, empentes, llançament de pedres de les vies del tren i cops de cinturó que han rebut de venedors.

A l’hora, l’acusació particular va construir un relat dels fets fals, demostrant-se en seu judicial que un dels testimonis aportats mentia, i per qui l’Audiència ha demanat incoació diligències per fals testimoni.

Circumstancialment, es va comentar en seu judicial que l’agent acusat de racisme té parella estable i que és de raça negre, i que a l’hora conviu amb la seva família reagrupada.

+ 8 - 3

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *