+0 - 0  by /0 comments

Obama ordena intervenir la policia de Cleveland per violenta i racista

  • Publicat a La Vanguardia (Edició Català)
  • 27 de maig de 2015
  • JORDI BARBETA Washington. Corresponsal

El president dels Estats Units, Barack Obama, va prometre prendre mesures per eradicar la violència excessiva de la policia i les actituds racistes, i la nova fiscal general, Loretta Lynch, ha posat fil a l’agulla. L’alcalde de Cleveland, Frank Jackson, no ha tingut més remei que acceptar com un acord la intervenció del Departament de Justícia, que imposarà canvis en el funcionament del cos de policia de la ciutat després de constatar-se un habitual “ús irracional i innecessari de la força” i la vulneració dels drets constitucionals, especialment amb membres de la comunitat afroamericana.

Una investigació del mateix Govern federal assenyala que amb la connivència dels seus comandaments els agents de Cleveland havien utilitzat força excessiva contra malalts mentals, colpejaven sistemàticament els detinguts i feien servir pistoles paralitzants i aerosols químics quan no era necessari. Fins i tot van trepitjar un ciutadà afroamericà al cap quan estava immobilitzat i van falsejar l’atestat.

La decisió del Departament de Justícia es produeix després d’un cap de setmana de protestes violentes per l’exculpació de l’agent Michael Brelo, que va disparar fins a 49 vegades, quinze de les quals pràcticament a boca de canó, contra Timothy Russell i Malissa Williams, una parella de malalts mentals i drogoaddictes que van intentar demostrar que anaven desarmats. El jutge va considerar legal l’actuació de la policia i impossible de provar que els trets de l’agent Brelo causessin la mort d’aquesta parella, ja que altres policies també van disparar 88 vegades més…

La investigació sobre les pràctiques de la policia de Cleveland va ser ordenada el novembre passat per l’anterior fiscal i secretari de Justícia, Eric Holder, després que un agent segués la vida d’un nen de 12 anys que jugava amb una pistola de joguina. Un vídeo mostrava com el nen jugava i saltava quan va arribar un cotxe patrulla i sense ni tan sols baixar del vehicle l’agent va disparar a matar. I una dona, Tanisha Anderson, de 37 anys, va morir després de ser detinguda i obligada a romandre de bocaterrosa.

La iniciativa del Govern federal ordenada pel president Obama s’està concretant en investigacions i intervencions dels cossos de policia sospitosos d’actuar vulnerant sistemàticament la llei. Ja s’han constatat casos de violència abusiva i vulneració dels drets civils a Seattle, Newark, Albuquerque, Ferguson i Baltimore. Obama va decidir, a més, limitar l’ús d’armament militar per les policies locals.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *