+0 - 0  by /0 comments

França encara no sap qui sobrevola les seves centrals nuclears amb drones

Drones petits van realitzar a  l’octubre 15 sobrevols a tretze centrals nuclears situades en diferents llocs de França sense que les autoritats hagin identificat els responsables ni el propòsit. El govern diu que els sobrevols no representen cap perill però la inquietud creix.

Els drones que van realitzar el mes passat quinze sobrevols a tretze centrals nuclears, tots ells a la nit o a la matinada, no representen forçosament un perill i per això no s’ha donat cap ordre específica de disparar.

Manuel Valls in Primer Ministre Francés

 

Les centrals nuclears franceses estan equipades per resistir qualsevol amenaça a bord dels drones, ha afegit la mateixa font, membre de la Secretària General per a la Defensa i la Seguretat Nacionals (SGDSN). El tipus de vehicles aeris no tripulats que han realitzat els sobrevols poden portar escassament entre 1 i 2 quilograms de càrrega.

La situació és però compromesa per al govern perquè es mostra incapaç d’identificar els responsables d’aquesta acció. Al principi es va sospitar de Greenpeace perquè aquesta ONG ja havia utilitzat el 2012 una minicàmera per filmar una operació de propaganda antinuclear. Però representants d’aquesta organització van rebutjar la seva implicació i van demanar una investigació.

Un portaveu de Greenpeace ha subratllat que es tracta d’una operació d ‘”envergadura” ja que alguns dels sobrevols s’han realitzat simultàniament en centrals nuclears molt allunyades les unes de les altres. Divendres passat cinc centrals nuclears van ser sobrevolades: Penly i Flamanville, a Normandia (Nord-oest), Sant-Laurent-des-Eaux i Dampierre-en-Burly (Centre), així com la de Fessenheim a Alsàcia (Est), la més vella de les centrals atòmiques franceses.

Segons l’organització ambientalista Greenpeace, els drones van sobrevolar sis centrals i no cinc, ja que també van volar sobre la central de Belleville-sur-Loire (Centre).

Davant de les acusacions que el govern aquesta “minimitzant els riscos”, les autoritats van respondre aquest diumenge que havien “mobilitzat” tots els mitjans per a “identificar els responsables” i “posar fi” als vols. “No deixarem que ningú perjudiqui la reputació de seguretat de les nostres centrals nuclears”, va dir la ministra d’Ecologia i Energia Ségolène Royal.

El conjunt dels serveis de l’Estat encarregats de la seguretat dels punts d’importància vital (Interior, Energia, Medi ambient, Defensa) es van mobilitzar des de l’inici dels vols per identificar els responsables d’aquests actes i posar-hi fi, va declarar també la SGDSN .

França compta amb 58 reactors repartits entre 19 centrals. Sobrevolar les centrals nuclears, prohibit a França en un perímetre de 5 km i de 1.000 metres d’altitud al seu voltant, pot comportar un any de presó i de 75.000 euros de multa.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *