
Torna ‘la passarel·la’ a la policia i, amb ella, la polèmica
La possibilitat que agents locals i autonòmics poguessin ingressar en el Cos Nacional de Policia va ser desestimada al Congrés però s’ha recuperat al Senat
via El País
El PP ha acceptat al Senat recuperar la proposta -de finals de l’any passat- inicial del Govern de permetre a agents locals ingressar a la Policia Nacional, tot i que al Congrés s’havia desestimat aquesta possibilitat, que havia quedat limitada únicament a policies autonòmiques. La polèmica Llei Orgànica de Règim de Personal de la Policia Nacional que pretenia “reordenar” la policia ha tornat a causar el desordre intern.
“És una barbaritat, un disbarat, per les diferències en les exigències de nivell formatiu i per la dificultat per integrar-los en les diferents categories del CNP”, explicaven fonts policials. Els sindicats -tots- ja van manifestar la seva negativa en bloc quan es va plantejar l’assumpte: “Tots els grups parlamentaris, coneixedors de l’esmena a la totalitat i les esmenes a l’articulat, no van mostrar la seva conformitat amb aquesta” passarel·la “, que a més, en el text del projecte només es reconeixia per policies autonòmics i locals, i no incloïa a guàrdies civils. Aquest és un punt de coincidència de tots els sindicats policials representatius “, recordaven, després d’haver sol·licitat un Consell de la Policia de caràcter extraordinari, presidit pel ministre Jorge Fernández Díaz, “on ens expliqui les raons de la passarel·la”. Després, el passat mes de març, una enquesta interna de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) mostrava que tres de cada quatre guàrdies civils es passarien a la policia.
Aquest dijous ha estat a la Comissió d’Interior de la Cambra Alta la qual ha inclòs de nou en el projecte de llei de personal de la Policia Nacional aquesta possibilitat, després que el PP hagi acceptat una esmena del grup mixt, en concret dels senadors d’Esquerra Unida, que demanava la inclusió de les policies municipals en l’anomenada “passarel·la” a la Nacional.
A falta del debat en el ple del Senat i la tornada del text al Congrés, i si no es produeixen més modificacions, els membres de les policies locals i de l’Ertzaintza, els Mossos d’Esquadra, la Policia Foral i la de Canàries podran ingressar a la Policia Nacional.
La Comissió ha rebutjat els dos vetos presentats al text pels dos senadors d’IU i pel PSOE, així com la pràctica totalitat de les 172 esmenes parcials dels diferents grups.
Per la seva banda, el senador socialista Enrique Cascallana, ha insistit en el caràcter “extravagant” de “la passarel·la” i ha demanat que en tot cas, la mobilitat sigui entre tots els cossos. Una opinió que ha compartit el senador de CiU Jordi Miquel Sendra, per a qui l’aquest nou passadís està “molt en la línia de l’obsessió del ministre de l’Interior pels Mossos”, i el parlamentari de l’Entesa Rafel Bruguera, que ha apostat per una mobilitat en totes les direccions, és a dir, que el transvasament d’efectius pugui ser bidireccional, no només en un sentit.
Durant el breu debat -els portaveus han volgut reservar-se per el ple-, el senador del PP Luis Aznar ha estès la mà a la resta dels grups per poder arribar a acords per tal que la nova llei surti de les Corts amb el màxim consens possible .
Canviar de nom, un detall molt costós
Davant del rebuig de l’oposició al canvi de nom de la Policia, que –segons el nou text– tornaria a dir-Policia Nacional en lloc de cos nacional de Policia, Aznar ha negat que es tracta d’una “tornada al passat” i ha dit que la denominació que proposa el text és el que està arrelat al carrer i el que utilitzen els ciutadans, sense esmentar el cost de milions d’euros que suposa aquest canvi en les divises, uniformes i altres materials marcats. No ha estat d’acord amb això el senador socialista José María Ángel Batalla, que ha vist darrere del canvi de nom “una acció d’enyorança del passat”.