+0 - 0  by /0 comments

La Policia Nacional presenta el nou canó d’aigua per a la UIP

La nova ‘tanqueta llança aigua’ adquirida per la Policia Nacional ja es troba operativa per a ser usada pels agents antiavalots en cas de sigui necessari per evitar revoltes en una manifestació. Els experts en Seguretat Ciutadana adverteixen a Europa Press que és capaç de causar lesions greus, molt més que les pilotes de goma. Encara que es va licitar un pressupost proper al mig milió d’euros, finalment va costar gairebé la meitat. Té capacitat per a ‘disparar’ 7.000 litres d’aigua, va equipat amb una pala capaç d’enderrocar barricades i el seu xassís és completament llis per evitar que ningú s’agafi. A més compta amb un sistema antipunxades que permet a les seves rodes seguir rodant sense aire.

El canó està situat a la part superior i es controla elèctricament des de l’interior mitjançant un panell de control i un sistema de joystick que regula la pressió de l’aigua, la manera de tret (curt, llarg o continu) i la direcció del raig. El canó té una mobilitat de gir horitzontal de 180 graus i moviment vertical d’entre 45 i 90 graus. El plec de condicions sobre les característiques del vehicle al qual ha tingut accés Europa Press es demanava que tingués una pressió d’entre 10 i 16 bars i un cabal d’entre 1.000 i 4.000 litres.

El tanc d’aigua està construït en acer inoxidable i disposa d’un dipòsit d’entre 30 i 60 litres per afegir colorant a l’aigua que impactarà sobre els manifestants. A l’interior de la cabina hi ha una pantalla de televisió per supervisar la direcció del doll i la tanqueta també va equipada amb un circuit tancat de gravació que cobreix tot el seu perímetre. També té a la part frontal una pala per retirar obstacles o barricades, protecció antiincendis, un sistema llança espurnes, megafonia i un kit de radiotelèfon mòbil.

Protecció antivandals

Les rodes compten amb un sistema antipunxades que permeten el rodatge amb el pneumàtic sense aire. La cabina té capacitat per a quatre agents de policia i els vidres de les llunes van enfosquits en la seva totalitat i amb una protecció “antivandàlica” que consisteix en una reixeta desmuntable. A més la part superior i els laterals són llisos perquè ningú pugui escalar ni accedir al vehicle en una revolta. A la tanqueta hi ha a més dos armers situats a l’habitacle davanter adequats per l’escopeta policial.

Inicialment la base de licitació era de 408.000 euros, que sumant l’IVA ascendia a 493.680 euros, però finalment el vehicle ha estat adquirit per la Policia per 288.000 euros a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) constituïda per Quatripole Enginyeria, SL amb seu a Fuenlabrada (Madrid) i Beit Alpha Technologies, d’Israel.

Malgrat tots aquests equipaments i els diners invertits, els experts policials consultats vaticinen que amb prou feines es farà servir aquest vehicle en ser molt poc funcional i especialment lesiu contra els manifestants. El mateix Ministeri de l’Interior en una resposta parlamentària escrita a la qual va tenir accés Europa Press va admetre que l’última vegada que es va usar va ser el 1987 a Madrid ia València el 1991, és a dir, fa 20 anys.

“Des del punt de vista d’ordre públic està superat des de fa temps. No té per què ser millor un doll que una pilota. Depèn de la pressió, la distància o el lloc de l’impacte”, sostenen els experts en seguretat ciutadana consultats. Recorden que perquè sigui efectiu, el doll “ha de sortir a aquest potència que es corre un risc elevat que a l’impactar contra un esvalotador resulti lesionat”.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *