+1 - 0  by /0 comments

La Guàrdia Civil vigilarà les centrals nuclears des de dins

La Guàrdia Civil patrullarà pel recinte de les centrals nuclears de tot l’Estat per reforçar-ne la seguretat davant el context d’amenaça terrorista que s’ha instal·lat a escala internacional. La mesura, però, no es farà efectiva de manera immediata, sinó que s’aplicaria “entre els anys 2016 i 2017”, segons va confirmar José Antonio Gago, director general d’ANAV, l’empresa titular de les tres centrals nuclears catalanes. Els dos reactors d’Ascó i el que continua operatiu a Vandellòs adoptarien el mateix model que el govern espanyol pretén implantar a les centrals de tot l’Estat, que combinaria l’actual vigilància privada amb la presència de la Guàrdia Civil. Abans es durà a terme un pla pilot a la central nuclear de Trillo, a Guadalajara, per acabar de dissenyar el funcionament del nou dispositiu, que impulsen el ministeri de l’Interior, el d’Indústria, el Consell de Seguretat Nuclear i les empreses titulars de les plantes atòmiques espanyoles.

Instal·lacions “crítiques”

La mesura s’adopta per enfortir la vigilància en unes instal·lacions considerades “crítiques” en qüestions de seguretat, davant d’un context internacional en què l’amenaça terrorista està en una clara línia ascendent. La vigilància interior de la Guàrdia Civil a les nuclears no es produïa des dels anys vuitanta, quan aquesta mesura va acompanyar els processos de construcció de les plantes atòmiques espanyoles. Un cop les nuclears van entrar en funcionament, aquest servei de seguretat interior va quedar en mans exclusivament d’empreses privades i la Guàrdia Civil es va limitar a vigilar-ne l’entorn, una funció que han exercit fins ara, també a les tres centrals nuclears catalanes.

La prova pilot a Trillo també servirà per concretar el nombre d’agents que seran necessaris per posar en funcionament aquest nou model, que formarien una unitat especial preparada per prendre el control de la situació en cas d’atac terrorista. El Govern pretén que siguin les mateixes centrals les que assumeixin els costos d’aquest dispositiu, que segons ha transcendit suposaria una despesa d’uns 60.000 euros a l’any per agent. “La Guàrdia Civil és un complement”, va explicar Gago, que va precisar que “davant l’amenaça terrorista cap contribució és poca, i més encara si parlem d’un cos com la Guàrdia Civil, que disposa d’una gran capacitat de mitjans i informació de què no disposem nosaltres”.

D’altra banda, els directius d’ANAV reconeixien ahir que la vigilància tant interior com exterior a les centrals s’ha anat reforçant en els últims mesos amb la consolidació de l’amenaça terrorista que suposa l’Estat Islàmic. Sense detallar en què consisteix aquest reforç -al·legant que les mesures són secretes-, els responsables d’ANAV admetien que, dins del nivell 4 d’alerta decretat pel govern espanyol les mesures de vigilància s’han anat incrementant en els últims temps, fins i tot abans dels atemptats a la revista Charlie Hebdo. Actualment, a Ascó s’està efectuant la recàrrega per combustible, unes tasques que suposen l’entrada a les instal·lacions de més de 1.200 treballadors no habituals, la tria dels quals es fa seguint acurats processos de selecció ja implantats des de fa uns quants anys.

El post 11-S a Nova York

Les mesures per prevenir atacs terroristes van augmentar significativament a partir de l’atac a les torres bessones de Nova York, l’11 de setembre del 2001. Les centrals nuclears també estan materialitzant un seguit de millores de seguretat per fer front a catàstrofes naturals i altres supòsits extrems, un pla d’accions que han hagut d’introduir les plantes de tot el món després de l’accident de Fukushima, l’any 2011. A les nuclears catalanes la introducció d’aquestes mesures acabarà l’any que ve.

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *