+0 - 0  by /0 comments

La Guàrdia Civil farà tasques de vigilància dins de les nuclears

La Guàrdia Civil farà un pas més per extremar la seguretat de les centrals nuclears i assumirà la vigilància a l’interior d’aquest tipus d’«infraestruc-tures crítiques», tal com estan catalogades per la llei en el pla estatal de seguretat estratègica. El coronel en cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, José Aledo, va informar ahir que passat l’estiu es portarà a terme un pla pilot en el qual no es limitaran a la vigilància exterior com fins ara, sinó que compartiran la seguretat interior amb empreses privades que actualment ja s’ocupen d’això.

Aledo va explicar que la iniciativa forma part d’una estratègia global de seguretat europea en què el Govern està treballant des de fa temps. «No es tracta d’una resposta sobre la marxa», va dir, encara que va admetre que l’actual amenaça del terrorisme gihadista «reafirma aquesta necessitat».

En una jornada de portes obertes de la comandància de Tarragona, Aledo va explicar que la seguretat de les infraestructures crítiques exigeix actualment actuacions que vagin més enllà de la mera protecció contra atacs terroristes. «Tots formem part de la seguretat», va explicar en un acte informal al qual també va assistir Jordi Sierra, subdelegat del Govern a Tarragona.

«Ja estem dins de les centrals», va explicar el cap de la Guàrdia Civil de Tarragona a l’informar sobre la preparació del pla pilot previst per després de l’estiu, encara que no va avançar més detalls. Un portaveu de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), entitat que gestiona les tres centrals que operen a Tarragona, va explicar que la seguretat de les nuclears està a càrrec d’una empresa privada, però que manté una estreta col·laboració amb tots els cossos de seguretat de l’Estat.

FORMACIÓ ESPECÍFICA / Aledo va detallar que el nou sistema de seguretat estratègica, que afectarà infraestructures crítiques de tot el territori espanyol, suposarà la participació de «molts més guàrdies civils». També va assenyalar que els agents requeriran una formació específica per afrontar les noves necessitats de seguretat en una societat on les noves tecnologies tenen cada vegada més protagonisme.

La llei ja contempla com a infraestructures crítiques, a més de les nuclears, la indústria química i els embassaments, dos tipus d’equipaments molt presents a Tarragona. Altres instal·lacions amb la mateixa consideració són els aeroports, els ports, els centres sanitaris i les dependències policials.

El comandament de la Guàrdia Civil va contextualitzar la mesura dins d’una concepció global de la seguretat que contempla qualsevol circumstància, incloses les catàstrofes naturals, i no solament els possibles atacs terroristes. «Tenim un munt de focus d’atenció respecte a la seguretat, entre ells el del terrorisme gihadista», va precisar Aledo.

Va afegir que l’objectiu és augmentar la capacitat de resposta, en col·laboració amb la seguretat privada ja existent. Per a això està previst reforçar la vigilància interior, perimetral i exterior, però també «la capacitat de resposta».

La seguretat privada, va argumentar el comandant Aledo, seguirà fent el seu paper en la seguretat de les nuclears, però també podria compartir amb la Guàrdia Civil «determinades missions».

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *