
El Ministeri de l’Interior revisarà el desplegament i organització de les Unitats d’Intervenció Policial
El ministeri d’Interior treballa en un esborrany d’una ordre ministerial en què es planteja una reestructuració de les Unitats d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional que inclou un augment de la presència d’antiavalots al País Basc i Catalunya mentre baixa en altres llocs de l’Estat com València, Sevilla, Valladolid, La Corunya o Tenerife, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores d’aquest projecte, encara en fase d’estudi.
Prop de 2.700 funcionaris integren avui les UIP destinats en un total de 52 grups que al seu torn estan repartits en onze unitats distribuïdes per totes les comunitats autònomes. L’esborrany no proposa variar el nombre total de la plantilla, sinó una reestructuració que donaria lloc a canvis a efectes de presència territorial i d’organització interna, ja que totes les unitats passarien a dependre directament de la Comissaria General de Seguretat Ciutadana.
El projecte proposa reduir aquests 52 grups a 39, però que cada un d’ells passi a estar format per 65 efectius en lloc dels 50 que els formen actualment. Aquest canvi passa per augmentar de tres a quatre els subgrups de 15 antiavalots que integren cada grup (a més del vehicle del responsable en què van cinc funcionaris).
Proposa eliminar l’UCI
A més, es proposa l’eliminació de la Unitat Central d’Intervenció (UCI), formada per cinc grups i amb seu a Madrid, però creada perquè els seus efectius tinguin mobilitat per tota la geografia espanyola en funció de les necessitats en cada moment. Ara tots els grups estarien subjectes per igual a aquesta característica, segons la nova organització que proposa el document en estudi.
Tota aquesta reestructuració significaria que, de les 11 unitats (més l’UCI) amb què actualment compta la UIP, es passi a 13 unitats amb nombroses variacions en diverses províncies.
Segons les fonts consultades, l’esborrany recull que a Catalunya es mantingui el desplegament de la 2a unitat amb base a Barcelona, però passant dels dos grups amb els quals compta actualment a tenir tres amb 15 efectius més en cada un d’ells. D’aquesta manera, Catalunya passaria de tenir al voltant de cent antiavalots de la Policia Nacional de manera estable a comptar amb 195, gairebé el doble.
D’11 a 13 unitats
La 6a Unitat és la que es desplega a Navarra i el País Basc amb dos grups amb seu a Pamplona i un altre a Bilbao. L’esborrany recull el mateix repartiment, però amb la nova estructura de 65 efectius per grup pel que numèricament també augmentarà la xifra d’efectius en les dues comunitats. Tant Catalunya com Euskadi tenen transferides les funcions d’ordre públic a les policies autonòmiques i els antiavalots de la Policia Nacional es limiten a protegir les seus d’institucions estatals o les instal·lacions de la Policia.
Vigo també veurà augmentat el seu desplegament, que passa d’un grup a dos gràcies a la nova distribució de la 8a Unitat, que també s’estén a La Corunya on deixarà de comptar amb tres grups per tenir dos. L’11a Unitat, a Saragossa, puja de dos a tres grups. El mateix succeeix amb la 9a Unitat, a Oviedo que passa de dos a tres.
Tres unitats a Madrid
A Madrid hi haurà tres unitats amb tres grups cadascuna (la 1a, la 12a i la 13a), és a dir, un total de nou grups. No obstant això, les mateixes fonts consultades adverteixen que dos dels tres grups que integraran la 7a Unitat amb base a Valladolid també prestaran servei a la capital d’Espanya.
Una altra província que veuria reduïda la presència d’antiavalots al seu territori és València, ja que la 3a Unitat passa de tenir cinc Grups a tres. El mateix succeiria a Sevilla on la 4a Unitat també passaria de cinc Grups a tres. A Tenerife deixaria d’haver dos Grups de la 10a Unitat per haver-hi només un, mentre que es mantindrien els dos Grups amb els que compta actualment a Las Palmas.