+1 - 0  by /0 comments

Veïns i herois sempre de servei

Notícia publicada a La Vanguardia per Raul Montilla @RaulMontillaCor

Una escala en una casa plena de runa, en un carrer on la pols ha format una densa boira arran d’una violenta explosió de gas propà. Al final de l’escala hi ha una nena d’entre 7 i 9 anys. Aquesta imatge és la que en Santos no es treu del cap. “Vaig pujar corrent cap a ella. Es va abraçar a mi, confiada. Es va sentir segura”, recorda, mentre l’Héctor l’escolta atentament. “Quan vam arribar al pis i vaig veure que hi havia sang i que les dues nenes de 5 anys eren al llit i no es movien em vaig espantar molt. Quina alegria, quan vam veure que eren vives”, diu l’últim mentre el primer assenteix.

Són records de fa dos diumenges, quan una explosió en una ­botiga de menjar preparat de Begues va ensorrar dos immobles i en va mutilar una trentena més, almenys dos amb ferides estructurals que els han condemnat a la demolició. Va passar en plena festa major, tot just dues hores després que passés el Correfoc per allà davant. Tretze ferits en el que podria haver estat una tra­gèdia.

En Santos és mosso d’esquadra (ARRO), l’Héctor és policia local de Begues. Aquell dia tots dos estaven fora de servei (el primer de vacances, el segon tenia dia lliure). Van ser els primers a jugar-se la vida. Dies després, el primer que fan és agrair “a tots els companys dels cossos de seguretat i emergències, tant els que estaven de servei com els que no”, la ràpida ajuda desinteressada a les víctimes, també la dels veïns.

“Al mòbil de la meva dona hi deia la 1.12 quan va passar l’explosió”, diu en Santos. Era en una terrassa a uns quants metres amb la seva família i amics. Després de l’esclat es va assegurar que tots estiguessin bé i va sortir corrents cap al núvol de runa. “Fa dotze anys que sóc policia, però també n’he exercit 18 de bomber voluntari. Vaig agafar el casc vell que guardo a casa i vaig sortir corrents després de donar-li una galeteta al gos”, diu l’Héctor, que viu a prop del lloc on van passar els fets.

En Santos va arribar a una de les cases més afectades. Va veure un home amb el peu ensangonat. Es podia moure. També una dona gran que va agafar en braços i va treure d’allà. Va tornar a entrar i va veure la nena a les escales. Quan la va deixar sana i estàlvia es va trobar amb l’Héctor, que estava traient la runa que havia enterrat un veí. En Santos es va posar també a desenrunar. Va sentir una veu. “La Mercè… Vaig estar parlant amb ella per tranquil·litzar-la. Era en un forat on no podíem arribar. Vam provar d’anar-hi per darrere”, recorda. “En aquest poble hi ha molts policies, molts bombers, personal del SEM. Van començar a aparèixer immediatament amb una samarreta, amb una placa, tots a ajudar igual que els veïns”, afegeix el policia local de Begues. “La solidaritat va ser impressionant”, afegeix.

Al personal fora de servei s’hi va afegir el de guàrdia. Policia local i mosso van continuar com a parella. Junts van entrar en un edifici on una canonada trencada ho estava omplint tot d’aigua; una nevera oberta els advertia que encara hi havia llum. “Tots dos sabíem el perill que comportava i no ho vam comentar fins a la tarda, quan ja havia passat tot”, explica el policia local.

Van entrar buscant les dues nenes de 5 anys que una veïna els havia dit que hi havia a dins. “El pis era ple de sang, però era del pare. Estava fumant al balcó i el va agafar tota l’ona expansiva, però això ho vam saber després”, diu el mosso. Les nenes eren al seu llit sota d’un armari i d’una ­finestra arrencada de soca-rel. L’Héctor va aixecar l’armari, en Santos les va estirar. “Estaven adormides”, apunta el policia ­local. Tots dos sospiren. No ha­vien treballat mai junts. Dimarts a la tarda van prendre la primera cervesa. Tretze ferits, cap de greu.

 

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *