+3 - 2  by /0 comments

Qui és en Justo? La història del policia local de Gelida que s’ha llençat al lleons

L’home que aquest diumenge ha caigut a la fossa dels lleons del Zoo de Barcelona és un policia local de Gelida que a principis d’any va agafar l’excedència després de mesos de baixa per un trastorn bipolar. Tant ell com tothom que critica les seves accions públiques, cremant banderes o exhibint esvàstiques, diu que és un activista, però qui l’ha entrevistat en parla més aviat com una víctima.

En Justo té 45 anys. De jove es va allistar a l’Exèrcit com a voluntari i, després de passar 13 anys a la Guàrdia Civil, va arribar a Gelida com a policia local. Allà, companys i veïns el recorden com un gran professional amb vocació de servei públic. Fins l’any passat, que va agafar la baixa. També es va divorciar i va perdre la custòdia del seu fill. A principis d’any, en lloc de demanar la llarga malaltia, va agafar una excedència: diu que no volia viure a costa de l’erari públic.

El periodista Raúl Montilla el va entrevistar i, fa poc més d’un mes, va publicar l’entrevista al seu blog. En Justo li va dir: “vaig passar una depressió molt forta, però és per la medicació que em donaven, per això me la vaig deixar de prendre”. Durant els darrers mesos ha canviat la seva vida, acostuma a anar vestit de militar, dorm al camp a la intempèrie i menja el que caça. De tant en tant, menja i es dutxa a casa d’algun amic. Però normalment volta en bicicleta d’un lloc cap a un altre.

L’11 de setembre es va colar a l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova i va cremar una estelada. Les flames es van estendre a un mocador palestí i part del seu uniforme. Els Mossos d’Esquadra el van detenir. “Vaig deixar que m’agafessin perquè, si no, dos nois que m’havien cridat ‘fatxa!’ haurien saltat i algú hauria pogut prendre mal”, li va explicar a Raúl Montilla.

El 9 d’octubre, en Justo era a València durant la celebració del Dia de la Comunitat. Diu que va cremar una bandera espanyola, perquè les banderes no signifiquen res per a ell. Va aparèixer a moltes fotos vestit de soldat nazi i amb un estendard on hi havia una creu gammada i les paraules “aborto” i “genocidio”. Són els mateixos motius que va exhibir a Barcelona el 23 de novembre passat en escalar la bastida que cobreix la façana de la Pedrera. Els Mossos d’Esquadra el van fer baixar i el van acabar detenint per desordre públic.

A l’esmentada entrevista diu que, abans de tornar a Barcelona, es va quedar uns dies més a València, a les portes de la basílica, per denunciar que l’església és un supermercat. Diu que també vol anar al Marroc per entrar a les mesquites i dir als musulmans que segueixen un profeta fals. En Justo diu que actua guiat per Jesús, però és molt crític amb l’Església. També denuncia la corrupció del sistema polític.

Avui ha anat al Zoo de Barcelona, ha saltat la tanca que hi ha davant la fossa dels lleons i, fent equilibris per sobre d’una reixa que els separa dels tigres, ha arribat just allà on es troben aquests animals. Anava vestit de militar i amb una motxilla, probablement per dur a terme alguna de les seves accions reivindicatives, però posant en perill la seva vida.

Una lleona l’ha llançat a la fossa i dos lleons més li han fet tota mena de ferides. A hores d’ara roman ingressat a la UCI de traumatologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Les xarxes socials bullen amb comentaris sobre el que ha fet avui i les anteriors vegades que ha aparegut als mitjans. Els que el coneixen continuen demanant que els serveis socials i de salut l’ajudin a recuperar-se, més enllà de les greus ferides que li han fet els lleons.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *