+1 - 0  by /0 comments

Policies d’Euskadi qüestionen la resolució que no considera falta de respecte insultar a agents

Un article de Ainhoa de las Heras, El Correo, @AinhoadelasHera

Temen que «doni peu als ciutadans a desfogar-se amb agents, jutges i polítics» i retreuen que «la dignitat es consideri diferent» segons qui pateixi el descrèdit

Els sindicats policials Erne i SVPE consideren «sagnant» la sentència de l’Audiència de Biscaia que ratifica una anterior del jutjat d’instrucció número 2 de Barakaldo que va absoldre a un jove a l’entendre que cridar «fills de puta» a dos policies municipals de Barakaldo no constitueix una falta de respecte a l’autoritat. Els agents van recórrer en apel·lació la decisió i la Secció Sisena, en concret la magistrada Nekane San Miguel, va confirmar l’absolució emprant arguments similars.

Segons la resolució, l’insult s’emmarca en un «picabaralla» entre els patrullers i l’imputat i no es constata per part d’aquest últim «un intent de menystenir la funció pública que exercien en aquest moment els funcionaris», que acudien a un domicili a verificar un arrest domiciliari. Segons la jutge, es va tractar d’un «alleujament» per part d’una persona «alterada» que «va entendre com amenaçant una expressió que no ho era» i «va reaccionar de manera inadequada».

Els fets van passar el 30 de novembre de 2013, sobre les 11.45 hores. Els uniformats van pujar al domicili d’un individu sobre el qual pesava una ordre d’arrest domiciliari -dictada per la mateixa jutgessa- per fer complir la pena de localització permanent, precisament emesa per un jutge. Van trucar al timbre i va sortir a obrir la germana de l’imputat, que es va queixar de l’hora, ja que segons ha dit tenia un fill petit. Quan els policies van marxar, l’arrestat va sortir per la finestra i els va cridar a crits «fills de puta», el que va portar els agents a denunciar per una falta de respecte a agents de l’autoritat.

«Tranquil·litat i valors»

«Aquest tipus de sentències ens preocupa, no entenem que els jutges actuïn d’aquesta manera», admet Roberto Seijo, secretari general de Erne, sindicat majoritari a l’Ertzaintza. En la seva opinió, resolucions com l’última de l’Audiència biscaïna poden «donar peu a que el ciutadà es desfogui amb els policies, o fins i tot també amb els jutges o amb els polítics o altres servidors públics. I no és així, les sancions a partir de l’1 de juliol, amb la reforma del Codi Penal, poden ser molt importants davant qualsevol falta de respecte a l’autoritat ». Seijo destaca que la Fiscalia també demanava en aquest cas la condemna i una multa de 90 euros.

Per la seva banda, Iñaki Garrido, portaveu del Sindicat Basc de Policia i Emergències (SVPE), amb representació a la Policia Municipal de Bilbao, recorda que els policies estaven exercint una funció encomanada, precisament, per un òrgan judicial ». Garrido creu «lamentable» que qualsevol que «passi per allà» pugui proferir insults contra els agents que efectuen la seva tasca o mantenir amb ells una picabaralla. Per al representant sindical, resulta «incomprensible» que «algú pertanyent a una societat democràtica entengui i justifiqui que qualsevol persona es desfogui, naturalment entorpint la feina i insultant als que estan exercint una tasca encomanada per una autoritat per a la salvaguarda dels valors i la tranquil·litat dels ciutadans ». Garrido tem que «potser és que l’ànim de menyscabament de la integritat o la dignitat es consideri de manera molt diferent» depenent de qui pateixi el descrèdit.

Des de l’1 de juliol es va sancionaran per la via administrativa

A partir del proper 1 de juliol, quan entra en vigor la reforma del Codi Penal, aquest tipus de conductes no seran considerades un delicte ni es castiguen per la via penal. Això no vol dir que quedin impunes, ja que les sancions poden arribar a ser molt més elevades que ara. Les faltes de respecte a l’autoritat podran ser denunciades pels propis policies i sancionades per la via administrativa, com en l’actualitat es fa amb el decomís d’armes o substàncies estupefaents, amb la Llei de Seguretat Ciutadana. El sindicat Erne adverteix que els policies no tenen formació sobre aquest canvi legislatiu que afectarà directament al seu treball, situació que es repeteix a la majoria de cossos policials de tot l’Estat.

«La jutge és molt competent i entén la tasca policial», diu el degà de Barakaldo

El Jutge Degà, per la seva part, defensa a la seva col·lega, que va absoldre a un jove que va cridar «fills de puta» a dos policies, i recorda que «els jutges també ens equivoquem; som humans »

El degà dels jutges de Barakaldo, Juan Carlos Mediavilla Guerra, va sortir ahir en defensa de la seva companya, la titular del jutjat d’instrucció número 2 de Barakaldo, que va absoldre d’una falta de respecte a agents de l’autoritat a un jove amb arrest domiciliari que va cridar «fills de puta» a dos policies municipals. «La magistrada que va dictar aquesta sentència és molt competent, summament honesta i entén l’actuació de les forces de seguretat i dels serveis jurídics que els defensen», assenyala Mediavilla. El degà assegura que no coneix aquesta resolució ni les anteriors d’aquesta jutgessa que han molestat als advocats de l’Ajuntament de Barakaldo i els han portat a demanar una reunió amb el degà dels advocats de Biscaia, Carlos Fuentenebro, per mostrar el seu malestar.

«Gratuït i poc sòlid»

Segons Mediavilla, «si ha considerat que havia de absoldre al denunciat estarà motivat en la sentència i les sentències es poden recórrer; els recursos els resol l’Audiència provincial ». En la seva opinió, és «gratuït i poc sòlid» afirmar que la titular del jutjat d’instrucció número 2 de Barakaldo «no entén la tasca policial i la dels serveis jurídics». «Això no vol dir que calgui donar-los la raó sempre i en tots els casos». El degà recorda que «els jutges ens equivoquem, el mateix que els policies i els serveis jurídics; som humans i tots hem d’assumir un possible error ».

Respecte a la referència que la decisió fa que la lletrada dels policies no pot «processalment sol·licitar la condemna del denunciat», Mediavilla sosté que «és una postura correcta i admissible, encara que es pot sostenir també la contrària; en el món del dret no hi ha cap veritat absoluta, hi ha criteris a favor d’un corrent i de l’altra ». «El perjudicat no és l’agent com a persona particular sinó la institució representada, i com la Fiscalia ja sol·licitava la condemna en defensa de l’interès general … tot i que aquesta no és la raó per la qual l’ha absolt».

Per la seva banda, el portaveu del sindicat Erne, Roberto Seijo, va demanar a la Fiscalia que recorri la sentència en la qual la jutgessa considera que anomenar «fills de puta» a dos policies municipals de Barakaldo que acudien a verificar un arrest domiciliari no és una falta de respecte a agents de l’autoritat, «i defensi els funcionaris de Policia». Un dels afectats es va posar en contacte amb el sindicat, que ha ofert la seva assessoria jurídica per a, juntament amb l’Ajuntament Barakaldo, realitzar les accions necessàries. Seijo convida al fet que «pensin en els insults i si els acceptarien si se’ls dirigissin a ells». «La Llei estableix que som agents de l’autoritat i ells són l’autoritat, som els seus auxiliars. Quin missatge estan enviant a la societat? ».

+ 1 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *