+0 - 0  by /0 comments

Nou països europeus reforçaran el control d’equipatges i d’identitat en els trens de llarga distància

França, Alemanya, Itàlia, Espanya, Suïssa, Luxemburg, Bèlgica, Holanda i Regne Unit estudiaran també la viabilitat dels bitllets nominatius

Les autoritats de nou països europeus reforçaran el control de la identitat delspassatgers i els equipatges en els viatges en tren de llarga distància, segons han anunciat aquest dissabte els seus ministres d’Interior i Transports a París. En una declaracióconjunta llegida pel ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, els nou països -entre els quals es troba Espanya-, han anunciat també que s’ampliaran les patrulles mixtes de policies a les estacions ferroviàries de diversos països .

Sota l’impacte de l’ atemptat frustrat de la setmana passada al tren Thalys que feia la ruta entre Amsterdam i París, els ministres d’Interior de nou països europeus s’han reunit aquesta tarda de dissabte a París, convidats per França, per abordar un reforç de les mesures de seguretat antiterroristes en el transport ferroviari.

El ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, ja havia avançat en els últims dies que proposarà als seus col·legues i als titulars de Transports respostes concretes, entre elles la implantació de controls “simultanis i coordinats” en els països de la Unió Europea. L’objectiu és que aquests controls facin saltar l’alarma quan un individu fitxat pel seu radicalisme arriba a un altre país.

Representants d’ EspanyaItàliaSuïssaAlemanyaLuxemburgBèlgicaHolanda i Regne Unit han participat en la reunió, al costat dels comissaris de la UE del ram i al coordinador de la lluita europea antiterrorista.

Tots ells han acordat que és “indispensable posar en marxa operacions de controlsimultànies i coordinades en trajectes puntuals“. Per a això, s’augmentarà el “control d’identitat dels passatgers, així com la inspecció visual dels equipatgesi es farà una avaluació de les conseqüències d’una generalització dels bitllets nominatius per als trensinternacionals de llarga distància”.

Els nou països demanen a la Comissió Europea que examini “una modificació puntual de les regles del codi Schengen que permeti controls permanents només allà on siguinecessari”.

L’atac frustrat del suposat jihadista Ayoub el-Khazzani el passat 21 d’agost, en què va aconseguir entrar en un tren Thalys amb un rifle d’assalt, una pistola i armes blanques, ha desencadenat la preocupació a França per la facilitat amb què el marroquí va aconseguir traspassar les fronteres armat fins a dalt.

Per a Cazeneuve, es tracta d’avaluar si és possible activar un dispositiu que permeti controlar “de manera sistemàtica i més coordinada que els que s’utilitzen en aquest mitjà de transport”. Segons la seva opinió, aquests controls “es poden fer sense modificar Schengen” ja que “no serien controls obligatoris”, que és el que impedeixen els tractats europeus de lliure circulació, segons ha assenyalat aquesta setmana a l’emissora “France Inter”.

Altres de les proposicions que portarà als seus homòlegs europeus pretenen, per exemple,reforçar la seguretat a les estacions. Es refereix, entre altres propostes, a la possibilitat que els viatgers hagin de presentar la seva documentació o la presència en els trens de patrulles multinacionals de policia.

A més, es plantejarà la realització de controls aleatoris d’equipatges -a França no cal passar per l’escàner per pujar als trens, llevat dels Eurostar que van a Londres, fora de l’espai Schengen-.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *