+12 - 1  by /0 comments

L’Associació de Comandaments de la Guàrdia Urbana tanca files enfront el cas 4F

   Sentència Tribunal Suprem cas 4F

 

   Sentència Audiència Provincial Barcelona cas Bikini

 

En un comunicat contundent i sense matisos fet públic avui, l’Associació de Comandaments de la Guàrdia Urbana de Barcelona (ACGUB) ha tancat files entorn el cos municipal. L’associació considera que “el documental Ciutat Morta no s’ajusta a la realitat i que relata una sèrie de fets independents entre si, però que al ordenar-los tendenciosament en el film indueixen a una interpretació esbiaixada i errònia dels fets”. En aquest sentit es remet a la sentència del cas i als informes pericials reproduïts en seu judicial.

El comunicat afegeix que “el cos al llarg de la història ha après dels errors, s’han reconegut i a l’hora rebutjat” i subratlla la missió dels comandaments de no permetre conductes que puguin malmetre el treball dut a terme amb esperit de servei diàriament per la immensa majoria de persones que formen part de la GUB. També subratlla que “puntualment, quan algun membre del cos no ha estat a l’alçada de la seva tasca i ha comés errades importants o s’ha excedit en les seves funcions, ha estat portat davant la Justícia i en coherència amb el principi de respecte a la legalitat mitjançant sentència judicial ferma ha estat condemnat per les seves errades o els seus excessos”.

Des de l’associació s’afirma que “el documental Ciutat Morta està ple d’expressions interessades, que intenten desprestigiar el treball diari de la GUB per tal d’obtenir un rendiment indeterminat o simplement per sembrar el dubte davant els ciutadans, de manera que futures accions de grups afins als autors del film puguin quedar parcialment emparades en l’ombra del dubte de l’actuació policial, política o judicial”. L’associació crítica durament als autors del documental per “donar per bona una sentència o desqualificar-ne altres en funció dels seus interessos, i que aquest doble raser és demagògic i mancat de tota raó ètica”, essent l’única menció al cas “Bikini” en tot el comunicat.

L’Agent Juan José Salas el dia que va rebre una de les màximes distincions policials: la Creu al Mèrit Policial amb distintiu vermell, al novembre de 2013. Juan José ha perdut la parla i romandrà en cadira la resta de la seva vida.

L’Agent Juan José Salas el dia que va rebre una de les màximes distincions policials: la Creu al Mèrit Policial amb distintiu vermell, al novembre de 2013. Juan José ha perdut la parla i romandrà en cadira la resta de la seva vida.

En una mostra de suport a l’Inspector Victor Gibanel, es fa una referència a la seva trajectòria i a la seva tasca al cos barceloní, i es llista a tots els cossos que li han lliurat distincions. ACGUB considera que hi ha intencionalitat a l’hora de mostrar Gibanel en un cas que no té res a veure en el 4F, afirmant que “apreciem una clara intencionalitat de certs col·lectius per desprestigiar professional un comandament de la Guàrdia Urbana que ha estat treballant dignament durant anys per la ciutat de Barcelona”.

El comunicat es tanca amb un reconeixement sincer cap a l’agent Salas, ferit molt greu en el cas objecte del comunicat, així com al conjunt de la plantilla de la policia local de Barcelona i a la seva tasca diària i exemplar per servir a la ciutadania.

 

Text íntegre del comunicat

L’Associació de Comandaments de la Guàrdia Urbana de Barcelona (ACGUB), arran dels fets darrerament succeïts, relacionats amb el #4F i el documental “Ciutat Morta”, volem MANIFESTAR:

1. Que envers aquest assumpte la nostra posició no pot ser altra que la de garants de la legalitat i defensors del marc jurídic. Dos conceptes que possibiliten la convivència de la nostra societat, valor que defensem aferrissadament i que estem convençuts que estem obligats a complir, seguir i respectar.

És per això, pel respecte a la legalitat, que hem esperat a manifestar la nostra posició fins que la Fiscalia ha resolt no reobrir el cas. La decisió de la Fiscalia no fa més que refermar el nostre convenciment que les actuacions de la Guàrdia Urbana de Barcelona (en endavant GUB) estan sempre regides pel compliment de la legalitat i dels protocols establerts, i en particular pel que fa al #4F, han estat també avalades per diverses resolucions tècniques, pericials i judicials.

2. Que entenem que el documental “Ciutat Morta” no s’ajusta a la realitat i que relata una sèrie de fets independents entre si, però que al ordenar-los tendenciosament en el film indueixen a una interpretació esbiaixada i errònia dels fets. En aplicació de principi de legalitat i del marc jurídic abans esmentat compartim plenament la sentència dictada per l’Audiència Provincial de Barcelona i posteriorment confirmada pel Tribunal Suprem.

En aquest sentit si fem una lectura acurada de la sentència del anomenat cas #4F veurem que la manifestació dels membres de la GUB que hi van intervenir està recolzada fet a fet, judici a judici i sentència rere sentència per la lògica de la raó i la justícia, en informes dels metges forenses, informes pericials, i en testimonis de persones que el Tribunal valora com a reals i creïbles. Manifestem que aquest procés ha passat diversos filtres, s’ha fet amb totes les garanties envers els processats i cada una de les accions policials ha estat ratificada per les diferents sentències. Per nosaltres el contingut de la sentència reflexa la veritat dels fets succeïts, i en ella creurem fermament.

3. Que fruit d’aquest respecte pel marc jurídic i en defensa de la convivència, al llarg de la nostra història hem après dels nostres errors, els hem reconegut i els hem rebutjat. Si puntualment, algun membre del cos no ha estat a l’alçada de la seva tasca i ha comés errades importants o s’ha excedit en les seves funcions, ha estat portat davant la Justícia i en coherència amb el principi de respecte a la legalitat mitjançant sentència judicial ferma ha estat condemnat per les seves errades o els seus excessos.

Entenem que és tasca nostra, com a comandaments del cos, no permetre conductes que puguin malmetre el treball dut a terme amb esperit de servei diàriament per la immensa majoria de persones que formen part de la GUB. Així doncs, hem de mantenir una actitud vigilant i estar alerta.

Però igualment hem de mantenir-nos ferms davant dels que ens calumnien i projectem ombres sense cap prova sobre la nostra actuació diària.

4. Que volem manifestar el nostre rebuig a la imatge esbiaixada, totalment parcial, que s’ha donat de la GUB en aquest film. Entenem que el documental Ciutat Morta està ple d’expressions interessades, que intenten desprestigiar el treball diari de la GUB per tal d’obtenir un rendiment indeterminat o simplement per sembrar el dubte davant els ciutadans, de manera que futures accions de grups afins als autors del film puguin quedar parcialment emparades en l’ombra del dubte de l’actuació policial, política o judicial.

El respecte per totes les decisions judicials és un fet essencial del nostre estat de dret. Malauradament veiem com els qui pretenen tacar la nostra honorabilitat donen per bona una sentència o la desqualifiquen en funció els seus interessos. Considerem que aquest doble raser és demagògic i mancat de tota raó ètica.

5. Volem expressar el nostre suport a l’actual Cap de la Policia Local de Gavà, Victor Gibanel, donades les referències que en el documental “Ciutat Morta” s’han fet de la seva tasca professional durant els anys en que va exercir de responsable dels serveis d’informació i, en especial, als fets relatats al reportatge, on se’l relaciona directament amb el cas conegut popularment com 4-F. En aquest sentit l’ACGUB de forma particular vol manifestar els següents punts:

  • Victor Gibanel, com a responsable de la Unitat d’Informació i Documentació durant més de 10 anys, ha fet una gran tasca professional, especialment en la recollida d’informació sobre els moviments radicals violents amb l’objectiu de minimitzar els riscos i els danys a la ciutat de Barcelona i als seus habitants. Com a reconeixement a la seva tasca professional ha estat condecorat diverses ocasions per la GUB i també per altres cossos policials i institucions (Cos Nacional de Policia, Guardia Civil, Ministeri de l’Interior)
  • El motiu que el va dur a deixar el cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona va ser únicament la il·lusió per engegar un nou projecte en els últims anys de la seva extensa carrera professional. En cap moment va haver-hi cap mena de comentari per part de l’organització de l’Ajuntament que l’encoratgés a abandonar la GUB.
  • No entenem perquè es van incloure en el documental “Ciutat Morta”, les imatges d’unes declaracions fetes per Víctor Gibanel en un jutjat que no tenien res a veure amb el cas que es tractava al mencionat reportatge i, encara menys, perquè el relacionen directament, quan ni ell ni la unitat que dirigia en aquell moment, van participar en cap moment en les diligències / informes que es van realitzar pel cas. Volem deixar constància que, en aquest punt, apreciem una clara intencionalitat de certs col·lectius per desprestigiar professional un comandament de la Guàrdia Urbana que ha estat treballant dignament durant anys per la ciutat de Barcelona..

6. De manera destacada, no podem oblidar al grans damnificats de tot plegat. L’agent Salas i la seva família, veritables víctimes dels fets del 4F, mereixen el nostre reconeixement i més gran suport. El seu patiment i les conseqüències de la brutal agressió que va patir, ha estat deixat de banda de manera parcial pels autors del reportatge i escassament comentada en les diverses ocasions en què aquests fets han sortit als mitjans de comunicació. Com a Associació de comandaments, ens solidaritzem amb la seva persona, amb la seva família i oferim el nostre màxim suport. Amb la seva posició de mantenir-se en un segon pla, sense acaparar l’atenció mediàtica ni aprofitar la situació per fer una batalla mediàtica poc enriquidora, s’han convertit en un exemple de dignitat, enteresa i sentit comú. Des d’aquí el nostre màxim reconeixement i solidaritat.

7. Finalment volem expressar el nostre suport a tota l’organització, a les diferents Unitats que han estat difamades injustament i que fan una tasca necessària, abnegada i exemplar, als comandaments que representem a qui s’ha acusat amb calúmnies de permetre delictes o accions il•lícites en seus policials, i a la resta de membres d’aquest cos, sense la feina dels quals la nostra Ciutat i la marca Barcelona no hauria assolit els nivells de convivència, civisme i de ciutat capdavantera internacionalment reconeguda. Tots plegats no podem defallir, i hem de seguir prestant el servei que la ciutat es mereix. La nostra força i la nostra raó de ser és el servei que donem diàriament i així ho hem de demostrar.

Barcelona, 28 de gener de 2015

JUNTA DIRECTIVA
ASSOCIACIÓ DE COMANDAMENTS DE LA GUÀRDIA URBANA DE BARCELONA

+ 12 - 1

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *