+2 - 0  by /1 comment

L’Ajuntament no veu indicis de maltractament pel cas 4F però impulsa mesures correctores

   Informe anàlisi documentació cas 4F i BikiniL’Ajuntament de Barcelona no veu indicis de maltractament als detinguts en el cas 4-F, encara que impulsarà uns compromisos de millora, com dotar de càmeres els vehicles de trasllat de detinguts, crear un comitè d’ètica i potenciar la unitat de règim intern.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha donat a conèixer resultats de la investigació interna sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana en el cas 4-F. Tot i no trobar indicis de mala praxis policial, Forn ha assegurat que “qualsevol element probatori que arribi a les nostres mans, s’enviarà directament a la Fiscalia”.

Més contundent ha estat el director dels serveis jurídics de l’Ajuntament, Alfred Lacasa “Per a nosaltres és un tema tancat: va ser una pedra”, ha assegurat.

12 compromisos de millora

Malgrat les conclusions de  la investigació interna, l’Ajuntament posarà en marxa una dotzena de mesures per tal de garantir els drets de les persones detingudes per la policia municipal i per augmentar la transparència dins la Guàrdia Urbana.

La més destacada és la incorporació de càmeres de vídeo i gravació d’àudio als cotxes patrulla durant la custòdia i trasllat dels detinguts.

En el transcurs de la roda de premsa, Forn s’ha pronunciat a favor d’assegurar la rotació del personal de la GUB a tots els torns, i fent especial incidència a la USP i a les UNOs.

També s’investigaran d’ofici els casos en què hi hagi lesions greus producte d’una intervenció policial i es milloraran els mecanismes de supervisió i control intern. Ara per ara els exerceix la Unitat de Règim Intern i a partir d’ara se situaran per damunt de l’estructura policial, en l’àmbit polític. Un altra novetat és laconstitució d’un comitè d’ètica a la Guàrdia Urbana, que supervisarà el funcionament del cos i avaluarà les queixes ciutadanes.

L’Ajuntament preveu que en els llocs on s’hagin produït aldarulls els equips de neteja no hi intervinguin fins que no hi hagi un avís. “Això ho tirem endavant perquè volem enfortir encara més les garanties de totes aquelles persones que són detingudes”, ha reblat el primer tinent d’alcalde.

24 denúncies contra membres de la Guàrdia Urbana des del 2010

El primer tinent d’alcalde ha estat molt taxatiu negant de manera rotunda la informació que surt al documental ‘Ciutat Morta’ segons la qual la Guàrdia Urbana és la policia d’arreu de l’Estat que acumula més denúncies per tortures. Forn ha repassat les detencions del cos policial. La Guàrdia Urbana fa cada any unes 5.000 detencions. Des del gener del 2010, hi ha hagut 24 denúncies contra membres de la Guàrdia Urbana, 14 dels quals han conclòs sense cap tipus de condemna. Actualment hi ha 10 procediments oberts, dels quals 3 són per delicte contra la integritat moral, i 6 per lesions en l’acte de la detenció.

Pel que fa al llibre de registres dels detinguts, s’iniciarà una investigació per esclarir perquè no ha pogut ser localitzat. Segons Forn, caldrà revisar les normes de conservació documental. De fet abans del 2010 “no existia una normativa clara que obligués a conservar aquests registres, però ja s’ha corregit”.

+ 2 - 0

1 comment

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *