+0 - 0  by /0 comments

La xifra de morts per ofegament a Espanya no deixa de créixer any rere any

La xifra de morts per ofegament a Espanya no deixa de créixer. Només a l’agost han mort 48 banyistes. I des de començament d’any, 312, al voltant d’un 20% més que el 2015, malgrat que al juliol es van registrar 30 víctimes menys que l’any passat, segons les dades que registra la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme (Rfess). I no són els nens, sinó són la gent de més de 45 anys qui amb més freqüència protagonitzen aquests accidents. Sis de cada deu víctimes superaven aquella edat.

La coordinadora de la Comissió de Prevenció d’Ofegaments de la Rfess, Ana Domínguez, va explicar ahir a l’agència Efe que el perfil de l’ofegat és un home –vuit de cada deu víctimes eren homes– de més de 45 anys, si bé la vulnerabilitat és més gran a partir dels 50 perquè les situacions extremes i el sobreesforç que comporten els incidents a l’aigua poden complicar-se amb cardiopaties prèvies o altres malalties que agreugen la situació.

La meitat de les morts per ofegament registrades aquest any es van produir en platges, un 19% en rius i un 7% en piscines. I, segons expliquen els responsables de salvament, encara que la xifra de víctimes creix en els mesos estivals per l’afluència més gran d’estiuejants a platges i zones de bany interiors com llacs i pantans, aquests accidents ocorren durant tot l’any perquè falta sensibilització en la població sobre els perills que comporta el medi aquàtic. De fet, 154 dels 312 ofegaments registrats aquest any es van produir entre gener i maig, segons les dades proporcionades per Jessica Pino, responsable de l’Informe Nacional d’Ofegaments.

Des de la Rfess denuncien que hi ha una falsa seguretat i creença que als llocs coneguts no passa res quan no és així, i emfatitzen que la majoria de les morts per ofegament i talls de digestió podrien evitar-se no exposant-se a riscos innecessaris i aplicant el sentit comú. El 87% de les morts van tenir lloc en espais no vigilats, i per això es desaconsella banyar-se en rius de gran cabal, gorgs o cascades naturals, així com a les platges amb zones de perill o amb bandera vermella.

Els experts de salvament indiquen que l’ofegament es produeix de forma ràpida i silenciosa i, en el cas dels nens, sovint en l’entorn familiar, en banyeres i fins i tot en piscines inflables, perquè un nadó pot ofegar-se en 30 centímetres de profunditat. Entre les 312 persones ofegades fins ahir figuren cinc de menors de tres anys, quatre d’entre 4 i 6 i cinc que tenien entre 11 i 17 anys. Per comunitats autònomes, el nombre més alt de morts s’ha registrat a Galícia, seguida d’Andalusia i les Canàries.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *