+0 - 0  by /0 comments

“La DUI constituiria un escenari límit per als Mossos d’Esquadra i Policies Locals”

Pont i Guardans auguren la suspensió de l’autonomia en Seguretat Pública, Educació i Mitjans de Comunicació – “Proclamada una DUI (Declaració Unilateral d’Independència) immediatament després s’ordenaria la detenció del president de la Generalitat per part dels Mossos d’Esquadra” – Més de 17.000 Mossos i 10.000 Policies Locals integren la Policia de Catalunya

En declaracions al diari Nació Digital d’Albert Pont, nou president del Cercle Català de Negocis, afirma en relació al seu últim llibre “Addendum. L’endemà de la independència”, que a “L’Estat no li quedarà més remei que utilitzar la força”. Però lluny de la fotografia descrita per molts consistent en Guàrdies Civils a la Generalitat, Pont i Guardans coincideixen en que serà mitjançant els cossos de policia de Catalunya que es mantindrà l’ordre constitucional.

En relació a l’ús de la força en posterioritat a una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), Albert Pont afirma que “a l’Estat espanyol no li quedarà més remei que utilitzar la força. El que passa és que l’Estat espanyol és molt llest: no enviarà els tancs o la Guàrdia Civil o l’exèrcit. El Tribunal Constitucional tombarà la consulta. A partir d’aquí, si la Generalitat organitza la consulta tant sí com no, l’Estat aplicarà l’article 155 de la Constitució i suspendrà parcialment l’autonomia de la Generalitat en tres competències concretes: Mossos d’Esquadra, educació i mitjans de comunicació. Es carregarà la immersió lingüística per fer sortir la població al carrer i, llavors, utilitzarà els Mossos perquè apliquin la Constitució espanyola. És a dir, si algú deté el president Mas, no serà la Guàrdia Civil, sinó que seran els Mossos. A partir d’aquí, els Mossos hauran de dir a quina autoritat volen ser fidels.”

Per la seva part, l’exeurodiputat per CDC Ignasi Guardans ha declarat que coincideix plenament en la tesi exposada pel president del Cercle Català de Negocis (CCN): “Els Mossos són els primers que hauran de detenir un alcalde que decideixi desobeir. Ho faran els Mossos, no haurà d’intervenir la Guàrdia Civil, perquè són policies vocacionals, que en el seu conjunt compleixen, han jurat i obeeixen la llei”, assegura ara Guardans, nét de Francesc Cambó, en una entrevista amb Europa Press.

Preguntat per la possibilitat que els estats europeus reconeguin una declaració unilateral per part de la Generalitat, ha augurat que no, i que Catalunya quedaria “en un tros d’ESpanya que seguiria estant a Europa, amb un problema polític, perquè per quedar fora seria necessari que se’n reconegués la independència, i cap altre país de la UE no ho faria”.

Antecedents en la militarització dels cossos de policia municipal

Si bé en altres circumstàncies que res tenen a veure amb la suspensió d’autonomia, en diferents períodes els cossos de policia municipal o de Guàrdia Urbana ja han estat militarizats, amb dependència directa dels Governadors Civils d’aleshores, o el que avui són les Delegacions del Govern Central.

Van ser les primeres reivindicacions laborals dels funcionaris de policia i bombers de l’Ajuntament de Barcelona, que amb el punt més àlgid amb l’ocupació de l’Ajuntament i la plaça Sant Jaume i la resistència al desallotjament per part de la Policia Armada i la Guàrdia Civil al febrer de 1976, van desencadenar en la militarització dels dos cossos per ordre del Ministerio de Gobernación, amb efectes semblants a la recent militarització dels controladors aeris i aplicant-se stricto sensu els Codis Penals castrense i el règim militar als integrants dels cossos municipals.

La militarització del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona i del Cos de Bombers de Barcelona es van perllongar fins el 28 d’abril de 1976.

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *