+1 - 0  by /0 comments

Interior detecta que una ruptura ràpida desencadena la majoria dels crims masclistes

  • El 80% de les víctimes de violència masclista no havia presentat abans denúncia contra la seva pareja
  • Interior entrevista a assassins de violència masclista per detectar un “patró de conducta”

La majoria de casos de violència masclista a Espanya són comesos perquè l’home no accepta la ruptura de la relació i la dona vol separar-se ràpidament, segons les primeres dades de la revisió de 200 crims d’aquest tipus que coordina el Ministeri de Interior. Aquesta primera conclusió ha estat avançada pel comandant de la Guàrdia Civil José Luis González, destinat a la Secretaria d’estat de Seguretat, en les I Jornades de Perfilació Criminal de la Universitat a Distància de Madrid (UDIMA), on ha parlat del perfil de l’homicida a España.

Durant la seva intervenció, José Luis González ha presentat l’estudi que està realitzant l’Equip de Previsió Detallada d’Homicidis de Parella en l’Àmbit de la Violència de Gènere. El mateix està basat en la revisió de 200 casos ocorreguts entre 2010 i 2012, ja que han de tenir sentència ferma, i inclouen entrevistes al condemnat, a les persones del seu entorn i de la víctima i a dones que hagin sobreviscut a temptatives d’homicidi masclista per intentar trobar indicadors que ajudin a prevenir aquest tipus de crims. González ha avançat que s’observa que “el moment en què es produeixen més casos de violència és quan hi ha una separació o un trencament propiciada per ella i no acceptada per ell i a més la dona tracta de trencar com més aviat “. De totes maneres ha aclarit que encara que la dona tracti de tallar la relació amb tranquil·litat i envoltant-se de persones que li donin suport també pot ser víctima de violència masclista ja que depèn de com sigui l’home que, de vegades,”explota per una ximpleria que és la gota d’aigua de tot el que ha anat passant abans”, i no sempre la mort és el final d’una cadena de violència previa.

De fet, ha recordat que al voltant del 80% de víctimes de violència masclista no havia presentat abans denúncia contra la seva parella. José Luis González ha revelat que de les xifres de criminalitat s’extreu que, a Espanya, quan una dona és víctima d’una mort violenta “hi ha una alta probabilitat que hagi estat a mans de la seva parella”

Alerta pel maltractament en parelles joves

A més a més ha manifestat la seva “alarma” pels casos de violència masclista entre joves des dels 13 anys ja que “si són capaços de maltractar amb aquesta edat què no faran amb les seves parelles quan siguin grans”. En aquest sentit, ha advertit que “la prevenció és fonamental” i ha recordat que on recau la gran responsabilitat “en aquest punt és en l’àmbit de l’educació i en la llar “.

De tota manera, ha indicat que la mitjana d’homicidis de parella a Espanya és de 60 a any i que encara que en els últims dies s’han produït molts casos, després “pot venir un període sense actes delictius d’aquesta tipologia”. Per això espera que segueixi la tendència descendent dels últims exercicis i ha indicat que la taxa de defuncions és de 2,8 per milió, molt per sota de la mitjana europea. Ha insistit que l’objectiu és que no hi hagi cap víctima més d’aquesta violència i creu que les Forces de Seguretat “no ho estan fent malament, ja que protegeixen les dones i estan salvant moltes vides”.

Ha estimat que el treball de revisió que s’està realitzant durarà un o dos anys, ja que cal recopilar i analitzar molta documentació i entrevistar persones després de força temps des que van ocórrer els fets a les quals cal convèncer perquè col·laboren. Per altra banda, José Luis González ha assenyalat que el perfil de l’homicida a Espanya segueix sent un home espanyol d’entre 18 i 30 anys i que, dels dos milions de delictes que es cometen a l’any 280 són homicidis (el 0,014%), amb una taxa d’esclariment dels mateixos de entorn el 95%.

 

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *