+0 - 0  by /0 comments

Funeral multitudinari pel policia de Nova York assassinat en revenja per les morts d’afroamericans

Uns 25.000 policies han assistit aquest dissabte al funeral de Rafael Ramos, un dels agents assassinats fa una setmana a Nova York per un home que deia voler venjar les morts d’afroamericans a mans de les forces de l’ordre.

Vestits amb els seus uniformes de gala color blau, els agents han seguit el funeral del seu company en pantalles gegants instal·lades a l’exterior de l’esglèsia, en la qual es van donar cita nombroses autoritats encapçalades pel vicepresident nord-americà , Joe Biden.

“Crec que parlo en nom de tota la nació quan dic que els nostres cors pateixen avui”, ha dit Biden, que ha donat el seu condol a la famí­lia de la ví­ctima i a tota la Policia de Nova York (NYPD), del qual ha dit que és “probablement el millor departament de Policia del món”.

La frase, que ha arrencat els aplaudiments de l’auditori, arriba després de mesos de tensió en tot el paí­s com a conseqüència de les morts de diversos ciutadans afroamericans a mans d’agents de policia blancs, que han desencadenat fortes protestes contra la violència policial i el seu suposat racisme.

Ramos i Liu van ser assassinats per una persona de raça negra, Ismaaiyl Brinsley, de 28 anys, que es va suïcidar poc després de perpetrar el doble assassinat, al districte novaiorquès de Brooklyn.

Brinsley, que patia problemes mentals, va actuar invocant el nom de dos afroamericans que van morir a mans de la Policia, un d’ells Eric Garner, a Nova York, el juliol passat, i l’altre Michael Brown, a Ferguson (Missouri), a l’agost.

Avui, Biden s’ha mostrat convençut que Nova York guiarà  la reconciliació al paí­s, que ha vist reflotar les tensions racials del passat. “Crec que aquesta gran força de policia i aquesta ciutat increïblement diversa demostraran al paí­s com superar qualsevol divisió”, ha dit el vicepresident.

Després d’ell han intervingut el governador de l’estat de Nova York, Andrew Cuomo, i l’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, que ha estat el blanc de les ires dels policies després de l’assassinat dels seus dos companys.

Els sindicats policials critiquen De Blasio per la comprensió que va mostrar davant les protestes organitzades arran de la decisió d’un gran jurat de no presentar càrrecs contra l’agent involucrat en la mort d’Eric Garner, que va morir al juliol quan uns policies el van asfixiar immobilitzant-lo amb una clau il·legal.

Una de les principals organitzacions policials de la ciutat va arribar a acusar l’alcalde de tenir “sang a les mans” i en el funeral d’aquest dissabte s’han vist alguns cartells demanant la seva dimissió a l’exterior de l’esglèsia de Queens on s’ha celebrat.

Durant la intervenció de De Blasio, part dels agents reunits al temple s’han girat d’esquena per mostrar el seu descontentament, en un gest similar al que diversos policies li van dedicar fa una setmana a la seva arribada a l’hospital on reposaven els cossos de Rams i Liu.

En el seu discurs, De Blasio va traslladar el seu condol a les famí­lies de les ví­ctimes i a tot el Departament de Policia de Nova York, al qual va lloar per la seva tasca. “Aquells que es dediquen a protegir els altres pertanyen a una raça especial”, va dir l’alcalde, que va assegurar que Nova York ha perdut “un heroi” amb la mort de Ramos.

L’agent d’origen porto-riqueny, de 40 anys i pare de dos fills, ha estat recordat com un home bondadós i molt involucrat amb la seva esglèsia local. “Rafael és un heroi”, ha dit el cap de la Policia de Nova York, William Bratton, i ha rememorat com l’agent va arribar al cos amb més edat que molts dels seus companys i va servir d’exemple per als més joves.

Ramos, que s’estava preparant per ser capellà , ha estat nomenat capellà  honorí­fic del seu districte policial. A més, tant ell com el seu company seran ascendits a tí­tol pòstum a la categoria de detectius de primer grau, ha anunciat el cap de la NYPD.

El funeral de Liu encara no té data confirmada, ja que s’està  a l’espera que els seus familiars puguin viatjar des de la Xina.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *