+0 - 0  by /1 comment

Els policies exigeixen instruccions clares de cara al 9-N

Amb la suspensió per unanimitat del TC del nou 9-N i l’afirmació del govern que mantindran el procés participatiu “amb totes les conseqüències”, hi ha una pregunta que ara sembla inevitable fer-se: Què faran les policies el 9N?

En declaracions a 324 de portaveus dels sindicats majoritaris dels mossos i de la policia nacional espanyola, és despren que no hi ha una posició unànime. Els primers demanen ordres clares de cara a diumenge, i els segons ja es veuen abocats a enfrontar-se als ciutadans si les votacions són il·legals.

Els Mossos retiren urnes del Multireferèndum al districte de Nous Barris durant les últimes eleccions europees. / PERE VIRGILI

Els Mossos retiren urnes del Multireferèndum al districte de Nous Barris durant les últimes eleccions europees. / PERE VIRGILI

El portaveu del Sindicat Autònom de la Policia, Valentí Anadón, ha reclamat que el govern català doni urgentment ordres als mossos sobre què han de fer diumenge. En declaracions a Catalunya Ràdio, Anadón ha afirmat que ells no han de ser instrument en un debat polític.

“No consentirem que facin una instrumentalització del cos. Per això és molt important que no es traspassi aquesta responsabilitat de decidir què és legal i què no és legal als Mossos d’Esquadra. I exigim al govern de la Generalitat i a la conselleria d’Interior que donin aquestes ordres ja, de manera clara, concisa i entenedora”, ha conclòs.

Per la seva part,  David José del Sindicat de Policies de Catalunya  recorda que la llei 10/1994 de la Policia de Catalunya, aprovada pel Parlament, determina que els Mossos han de “fer complir en tot moment la Constitució, l’Estatut d’autonomia i la legislació vigent” i han d’actuar “amb absoluta neutralitat política i imparcialitat” i d’acord amb les ordes dels seus superiors, tot i que “l’obediència deguda no pot emparar ordres que comportin l’execució d’actes que constitueixin manifestament delicte o que siguin contràries a la Constitució o a les lleis”.

En canvi, Javier Estévez, portaveu del Sindicat Unificat de Policia, majoritari a la policia nacional, considera que el govern espanyol hauria d’obligar el govern català a suspendre les votacions. Si s’acaba votant, Estévez dóna per descomptat que hauran d’actuar.

“Haurien d’emprendre’s accions legals contra aquells responsables que continuïn promovent-la, o incitant els ciutadans, o no fent el que és a les seves mans perquè no arribi a realitzar-se de forma il·legal. I si no es prenen aquestes mesures, ens veurem abocats el 9-N per irresponsabilitat política d’uns i inoperància judicial i governativa d’uns altres a un no desitjat enfrontament entre ciutadans i forces i cossos de seguretat de l’Estat”, ha considerat.

Mossos per la independència vs Mossos Unionistes

sellaresLa sectorial dels Mossos d’Esquadra de l’Assamblea Nacional de Catalunya  aquest estiu va fer pública una “declaració de lleialtat” en que afirma que la Policia de la Generalitat només obeir i donar compliment als dictats del Parlament i del Govern de la Generalitat de Catalunya. Respecte al jurament constitucional fet per tots els policies catalans en prendre possessió, afirmen que es tracta d’una obligació “imposada i contrària a la nostra voluntat”.

Els mossos independentistes, impulsat per un grup d’agents sota l’impuls discret de Miquel Sellarès , compta amb 137 mossos afiliats dels 18.000 integrants del cos. Sellarès i alguns afiliats preparen ara una Associació de Mossos Sobiranistes.

Manifest fet per la Sectorial de Mossos d'Esquadra de ANC

Manifest fet per la Sectorial de Mossos d’Esquadra de ANC

Per la seva part, alguns Mossos que defensen l’estatus actual, van valorar crear un grup que defensi la posició unionista, sense que finalment es dugués a terme atenent a les ordres de “neutralitat política i imparcialitat” dictades pel Director General del Cos

 

Comunicat del Director General dels Mossos d’Esquadra

El director dels Mossos, Albert Batlle, va exigir en un comunicat intern adreçat a la policia catalana “neutralitat política i imparcialitat” davant els “esdeveniments rellevants d’àmbit polític i social” a Catalunya, en referència a la consulta del 9-N i el moviment independentista. “Durant els propers mesos i setmanes segurament es realitzaran actes de reivindicació, protesta i afirmació de les posicions pròpies, de diferent signe”, recull el comunicat, difós a l’octubre als agents. Per això els demana que facin la seva feina sense “posicionament en un sentit o altre” i evitant “adquirir qualsevol protagonisme”.

“La utilització del cos dels Mossos d’Esquadra pot incidir i perjudicar els nostres principis d’actuació i comprometre la nostra missió cap al conjunt dels ciutadans. Aquesta situació podria generar dubtes sobre la neutralitat i imparcialitat del cos per part de la ciutadania i les institucions”, continua el comunicat. Per tot això, demana als policies que siguin conscients de la “necessitat de preservar la imatge” com una policia al “servei de la seguretat integral” de Catalunya.

Batlle ha enviat aquest comunicat intern als agents després de diverses actuacions que han posat en la picota la policia catalana, criticada tant pels que estan a favor de la independència com pels que hi estan en contra.

Desplegament 9-N

Mossos d’Esquadra ha anunciat que disposarà de prop de 8000 agents en el dispositiu del 9-N, fet que ha provocat que, segons fonts sindicals,  no hi hagi suficients vehicles ni equips de ràdio per a tots els agents que hi participen. La Brigada Mòbil i les ARRO es mobilitzaran en la seva totalitat.

Per la seva part, en declaracions a “Els Matins” de TV3, el portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona va anunciar que el dispositiu serà el normal d’un festiu amb un reforç addicional, i que s’activaran més efectius en cas que sigui necessari.

El Ministeri de l’Interior ha desplaçat a Catalunya quatre UIP (Unitats d’Intervenció Policial) -els antiavalots de la Policia Nacional- i preveu sumar-hi personal addicional, així com està previst desplaçar a Catalunya els GRS (Grupos Rurales de Seguridad), la unitat d’Ordre Públic de la Guàrdia Civil.

Furgonetes dels antiavalots de la Policia Nacional aparcades a Calella

Furgonetes dels antiavalots de la Policia Nacional aparcades a Calella

1 comment

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *