+5 - 0  by /0 comments

Els plans de Syriza per la policia de Grècia

Dissoldre les forces de policia antiavalots YAT-MAT (Brigada Mòbil), cessament immediat en l’ús de substàncies químiques prohibides i gasos lacrimògens, la fusió de les Unitats DIAS (Ordre Públic amb moto), ZIRA (semblant a ARRO) i DELTA (Seguretat Ciutadana amb moto, semblant als Guilles) en una única unitat, i que a partir de demà es prohibeixi la participació dels seus membres  en dispositius d’ordre públic, són alguns dels canvis en la reforma de la policia planejat per la coalició d’esquerres SYRIZA.

Grup DIAS

Grup DIAS

Les Unitats YAT-MAT i Delta de la policia Grega acumulen un historial de denúncies per brutalitat i és per aquesta raó que el programa electoral en preveu la seva dissolució. El programa preveu la creació d’una única policia judicial i una agència independent per fer front als casos de brutalitat policial i queixes contra la policia, així com d’una institució de l’Ombudsman de la policia. Aquestes agències existeixen a països com Anglaterra (IPCC) o països nòrdics.

Així mateix s’ha promès als agents restituir-los les retribucions anteriors a l’inici de la crisis, recuperant així el 50% de retallada acumulada des de que s’ha anat aplicant als funcionaris grecs. Una altra proposta molt ben rebuda pels policies ha estat revisar l’organització del cos -no s’ha canviat des de 1980- i revisar els criteris d’accés i promoció, incrementant la igualtat d’oportunitats i la transparència en la provisió de llocs a la policia. Així mateix es preveu els canvis dels plans d’estudi de tota la policia Grega.

Segons ha informat el diari grec To VimaVa, els plans de reforma van ser presentats per representants dels partits als sindicalistes de la Federació Panhel·lènica d’Oficials de la Policia, els quals van valorar molt positivament els canvis proposats.

Els representants de la policia han considerat que la majoria de les mesures estan en la direcció correcta. Van demanar explicacions sobre la posició expressada per alguns membres SYRIZA en el sentit de que la policia havia de ser desarmada totalment. En les seves paraules, els representants dels partits van aclarir que el pla preveu el desarmament només per aquells policies que vigilen  partits de futbol, en dispositius d’ordre públic i en mítings polítics. Segons els sindicalistes, la mesura en qüestió no seria una novetat ja que en l’actualitat i en virtut d’una ordre interna de la policia, els agents no porten armes de foc en dispositius d’ordre públic.

Alhora, els representants de SYRIZA van indicar que les forces de la policia antiavalots serien reemplaçats per un nou servei anomenat “Policia del Poble Grec”, i que aquest personal només actuaria en cas de disturbis.

El programa és tant específic que preveu la retirada de les forces policials “estàtiques” de diferents llocs del centre d’Atenes i que en canvi s’incrementarà les patrulles a peu, en vehicles logotipats i de paisà. Des de l’inici de la crisis s’havien desplegats escamots estàtics de policies a molts punts d’Atenes, on les manifestacions i protestes ciutadanes han estat pràcticament diàries.

A més, han posat èmfasi en que tots els canvis possibles en la policia es duran a terme després d’una discussió i després d’arribar a un consens amb la resta de les parts, la prefectura de la policia i els sindicalistes, amb la participació d’experts i institucions socials, llevat les mesures referides a la dissolució de la policia motoritzada i d’ordre públic que serà d’aplicació immediata.

Manifestació per retallades a la Plaça Sintagma, davant el Parlament grec.

Manifestació per retallades a la Plaça Sintagma, davant el Parlament grec.

 

Segons els sindicalistes, SYRIZA ha demanat a els policies anar a votar sense por, perquè el partit “no només no desarmarà als policies, sinò que també donarà suport als serveis a nivell operacional i institucional per tal de protegir-los dels perills que els amenacen”. Els representants de SYRIZA defineixen les preocupacions de desarmament com “tàctiques de propaganda del govern per tal de terroritzar la policia i la societat.”

Millora la seguretat a Grècia al 2014

Mentrestant, l’estat major de la policia grega ha presentat l’informe sobre les seves activitats l’any 2014 que informa de la reducció de la delinqüència i l’augment en el nombre d’autors coneguts en delictes, i per tant resolts.

L’informe assenyala que, en comparació amb 2013, els homicidis van disminuir en un 25,5%, els robatoris en un 22,7%, els furts i robatoris en 7,8% i els robatoris d’automòbils en un 13,2%.

La reducció dels casos d’explotació sexual va ser de 43%. Els delictes que afecten a la propietat intel·lectual es van reduir en un 24,6% i les violacions de les lleis sobre el control d’armes de 23.2%, mentre que el descens reportat en els casos de violació va ser del 10%.

Com a resultat de la resposta operacional millorada, el 2014 la policia grega ha treballat en 555 casos de tràfic de drogues, 412 casos de falsificació, 336 casos de distribució de bitllets i 132 casos de contraban.

 

+ 5 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *