
Els municipis catalans reclamen la intervenció de la Generalitat i el Govern central per afrontar el fenomen del ‘top manta’
Els alcaldes avisen que “el problema migratori” supera la capacitat de consistoris i de policies locals
Roses, Sitges, el Vendrell o Barcelona són alguns municipis que pateixen el ‘top manta’. Ara la mort del senegalès Mor Sylla a Salou ha exacerbat les complexitats que presenta el problema, però les poblacions turístiques catalanes l’afronten en solitari des de fa anys. En declaracions a l’ACN, els quatre ajuntaments demanen la intervenció dels governs català i espanyol per consensuar mesures i afrontar-lo conjuntament. Tant a escala legislativa com de seguretat i de polítiques socials de reinserció. El fenomen en el fons parla de la tragèdia dels allaus migratoris que afecten Europa. “No és un problema municipal” que es pugui legislar amb ordenances i que es pugui defensar amb les policies locals.
Barcelona
Des de l’Ajuntament de Barcelona alerten que “la catàstrofe humanitària al Mediterrani fa preveure un augment de la pressió migratòria”. A més, asseguren que l’estat espanyol és qui té les competències i, per tant, la responsabilitat de gestionar i donar resposta als fluxos migratoris que arriben.
La solució que pot oferir el radi d’acció municipal passa pel desenvolupament de polítiques públiques transversals que impliquin diversos actors tant institucionals com socials”, destaquen les mateixes fonts del consistori barceloní.
Roses
Des de Roses, la seva alcaldessa, Montse Mindan, apunta en el mateix sentit i vol “una solució global i actuacions estatals“. Mindan afirma que el fenomen dels manters “és un problema europeu que no pot resoldre un municipi”.
L’alcaldessa de Roses demana un enduriment de la llei per poder aturar o dissuadir el gran nombre de manters presents al quilomètric passeig marítim de Santa Margarida. “Mentre no estigui més penalitzat l’únic que podem fer és posar una multa al venedor i requisar el material”, ha declarat.
Sitges
Miquel Forns, l’alcalde de Sitges, considera que els ajuntaments han de reclamar al govern espanyol que “prengui consciència” i proposa una aliança de municipis per “fer pinya” davant l’Estat.
Per l’alcalde, crear l’aliança ha de ser una qüestió de l’agenda política “després de l’estiu, quan s’acabi la campanya turística” per exigir “noves mesures legislatives en immigració i estrangeria que donin una cobertura legal a aquestes persones que viuen en risc d’exclusió social“.
El Vendrell
Un altre municipi que reclama la implicació de la Generalitat i de l’estat espanyol per regular la situació és el Vendrell.
El regidor de Governació de l’Ajuntament del Vendrell, Rafel Gosálvez, creu que, tot i les limitacions competencials de l’Ajuntament, els seus esforços han permès “controlar la situació”.
Gosálvez ha destacat unes campanyes de conscienciació “clau” per desactivar la demanda que crea la població quan compra el material que ofereixen els manters.