+0 - 0  by /0 comments

Els bombers voluntaris es planten

El col·lectiu de Bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya ha dit prou. Coincidint amb la presentació del dispositiu de carnaval de Sitges, el grup de bombers voluntaris de Sitges ha decidit no formar part del dispositiu de seguretat de Carnaval. El col·lectiu fa tres anys que no renova el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament -on s’estableixen els diners i recursos cedits- i assegura que han arribat a una situació límit. El malestar a nivell municipal ha estat la gota que ha fet vessar el got, perquè els bombers voluntaris ja se sentien infravalorats des de la Generalitat i des de l’Estat. Per una banda, demanen que el govern els garanteixi una protecció sanitària en hores de voluntariat i, per part estatal, rebutgen els nous tributs que han de pagar per cada servei que cobren.

La vintena de bombers que treballen voluntàriament a Sitges s’han sumat a les reivindicacions que les últimes setmanes han manifestat els parcs de Tarragona, que demanen cobertura sanitària si tenen un accident laboral. En el cas d’aquest municipi del Garraf, però, hi sumen la mala relació que mantenen amb l’Ajuntament durant els darrers tres anys. Segons ha explicat el sotscap del parc, Lluís Trulls, l’últim conveni sobre subvenció i recursos el van signar l’any 2012. Des d’aleshores, el govern els ha fet “promeses que no s’han complert” i per això sentencien que el seu “esperit de sacrifici s’ha acabat”.

El parc de bombers voluntaris de Sitges funciona els caps de setmana i en ocasions especials, com el Carnaval, la revetlla de Sant Joan o la Festa Major. Aquesta vegada, però, no estaran operatius pel Carnaval, quan habitualment treballaven des de Dijous Gras i Dimecres de Cendra.

Dimissió massiva de comandaments

Comandaments de Bombers Voluntaris de la Regió d'Emergències de Tarragona presentant la seva dimissió.

Comandaments de Bombers Voluntaris de la Regió d’Emergències de Tarragona presentant la seva dimissió.

 

A finals de gener, els parcs de bombers de la Regió d’Emergències del Camp de Tarragona es van quedar sota mínims, després de la renúncia voluntària de comandaments i que  vora la meitat dels bombers hagin decidit deixar d’actuar encara que els cridin. A la pràctica, els parcs de voluntaris, que són Prades, Cornudella de Montsant, Alcover, Vila-rodona, Sarral i Santa Coloma de Queralt es queden sense servei i, per tant, les seves zones. «Hi ha zones on el parc més proper és a 45 minuts», diu un dels voluntaris. Roger Gasull, cap dels Bombers voluntaris de Tarragona, afirma que «el ciutadà està desprotegit, ara mateix, perquè probablement no es podrà donar cobertura als sinistres en zones rurals o a zones on fins ara s’hi podia arribar».

La resta de parcs del territori, els de funcionaris, – Montblanc, Valls, El Vendrell, Falset, Reus, Tarragona, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant – seguiran actius però amb baixes importants. Unes baixes que fa temps que s’allarguen, ja que, segons assegura l’Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, «fa 4 anys que no es convoca cap plaça per accedir a bomber voluntari i tenim els parcs sota mínims».

Les seves revindicacions reben el suport de la gran majoria dels seus companys. Només el cap del parc de voluntaris de Sant Jaume dels Domenys no s’hi ha sumat i, del miler d’actius a nivell català que asseguren que hi ha al Cos, nou-cents formen part de l’associació, una quantitat que s’ha incrementat en sis mesos des del centenar inicial. Això s’ha produït després que «es negui la possibilitat de mediar amb l’associació, només es vol parlar dins del consell de bombers voluntaris, que està polititzat i només és consultiu, no decisiu».

Gasull ha volgut destacar que «ens devem al ciutadà i a donar el reforç que calgui al cos de bombers, no ens devem als polítics» i que «constantment hem estat advertint» a la Generalitat. Creuen que es podria deure a què «volen fer desaparèixer el cos de Bombers o el volen privatitzar». No sortiran, per molt que els cridin perquè «a dia d’avui la Generalitat no ens dóna les suficients garanties mínimes perquè puguem desenvolupar la nostra tasca». Afirmen estar desprotegits, a nivell d’assegurança, de no comptar amb la consideració d’autoritat al mateix nivell que els seus companys funcionaris, etc. Aquesta ha estat una iniciativa pròpia de l’associació a la Regió del Camp de Tarragona, després que 12 caps i 16 sotscaps hagin fet efectiva aquesta dimissió a la Delegació.

576_1408345884bombermercat_003

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *