+0 - 0  by /2 comments

El terror islàmic colpeja França

El terror es va apoderar aquest dimecres de França després d’un bàrbar atac contra el cor dels valors de la República i d’Occident en general. Almenys dos dels tres autors de l’atemptat van entrar a trets a mig matí a la redacció del setmanari satíric i progressista Charlie Hebdo i van assassinar a boca de canó 12 persones, la majoria membres de la redacció, inclòs el seu director, Stéphane Charbonnier, conegut com a Charb. Quatre dels 11 ferits es debaten entre la vida i la mort.

L’atac, no reivindicat durant la jornada per cap organització, es produeix després que França i els francesos hagin estat assenyalats com a objectius pels principals moviments gihadistes. Charlie Hebdo, tot un símbol emblemàtic de la llibertat de premsa a Europa, havia rebut contínues amenaces des que l’any 2006 va publicar caricatures de Mahoma. Els tres sospitosos de l’atemptat, que va originar una onada de condemnes i indignació a tot el món, identificats per la policia són Said K. i Chérif K., germans de 34 i 32 anys respectivament, i Hamyd M., de 18 anys. Els tres individus serien de nacionalitat francesa.

L’atac s’ha produït poc després de les onze del matí. Els dos terroristes han entrat disparant al vestíbul del setmanari al crit d'”Al·lahu-àkbar” (‘Al·là és gran’). Durant més de deu minuts, els atacants han efectuat almenys 30 trets contra els periodistes i altres treballadors de la publicació. En algun cas, segons un testimoni citat per diversos mitjans, cridaven els noms d’alguns periodistes de la publicació. Desenes de treballadors s’han refugiat a la terrassa de l’edifici, situat al bulevard Richard Lenoir, al districte 11 de la capital francesa.

Els morts són el director del setmanari, Stéphane Charbonnier, àlies Charb, els periodistes Cabu, Tignous, Wolinski, Bernard Maris i tres més dels quals no s’han facilitat els noms; dos policies (Franck D., abatut a la redacció, i Ahmed Merabet, assassinat al carrer); un convidat que era en aquell moment a la redacció, Michel Renaud; i una persona que era a la recepció de l’edifici quan els atacants hi han irromput fusell en mà.

Un agent de la Policia Nacional davant de la redacció.

Un agent de la Policia Nacional davant de la redacció.

Charb, nom amb el qual era conegut el responsable de la publicació, dirigia el setmanari des del 2009 i habitualment tenia protecció policial. Tant ell com altres membres de la redacció rebien amenaces constants. L’última portada està dedicada al polèmic llibreSoumission(Submissió), de Michel Houellebecq, que descriu un futur de França en el qual el president és musulmà. “Les prediccions del mag Houellebecq: el 2015, perdo les dents; i el 2022, faig el Ramadà”. L’última piulada publicada per la revista és una caricatura de l’autoproclamat cap de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, acompanyat del comentari “meilleurs voeux” (els millors desitjos). Entre les víctimes mortals també figura l’economista i periodista Bernard Maris, membre del Consell de Govern del Banc de França.

“És un acte excepcional de barbàrie”, ha declarat Hollande al lloc dels fets, on ha acudit acompanyat pel ministre de l’Interior, Bernard Cazaneuve. El cap de l’Estat ha convocat una reunió excepcional del Govern, que ha elevat al màxim nivell –“alerta d’atemptats”- l’alerta antiterrorista. Els mitjans de comunicació, els grans comerços i els transports públics han vist reforçada la seva protecció.

Charlie Hebdo estava especialment protegit perquè ja havia estat objecte d’amenaces i d’atacs menors en els últims anys, especialment arran d’haver publicat el 2006 caricatures de Mahoma. El 2011 va ser atacat amb còctels Molotov i va haver de tancar les seves oficines durant diverses setmanes. En l’atac d’aquest matí, dues de les víctimes mortals són dos policies que vigilaven la zona. Un dels seus cotxes ha rebut un total de 15 canonades de bala. Un agent ha estat tirotejat i rematat a terra per un dels terroristes abans de fugir en un petit automòbil negre.

Fonts del Ministeri de l’Interior opten per no decantar-se encara oficialment per cap pista sobre els autors de l’atemptat, però consideren que la possibilitat que es tracti d’un atac d’origen islamista “és una opció possible”. La cadena de televisió BFM assegura que hi ha un vídeo en què un dels atacants afirma que estan “venjant” Mahoma.

+ 0 - 0

2 comments

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *