+0 - 0  by /0 comments

El Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit estarà operatiu els 365 dies de l’any

Crèdit Foto: Sergi Alcàzar, El Nacional.

El Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT) estarà operatiu els 365 dies de l’any a partir d’ara. Ho ha anunciat el conseller d’Interior, Jordi Jané, en un acte de record a la seu del departament aquest dimarts pel Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accident de Trànsit, que es commemora el tercer diumenge de novembre i que enguany porta per lema ‘Accions vitals post accident: Atenció Sanitària, Investigació i Justícia’. “Les víctimes no coneixen de dies festius”, ha afirmat Jané, que ha qualificat d’”importantíssima” l’ajuda psicològica i l’atenció posterior a un accident de trànsit. El conseller també ha posat èmfasi en els motoristes com un dels col·lectius més vulnerables. De les 131 persones que han perdut la vida a les carreteres catalanes aquest 2016, 33 eren conductors de motocicletes o ciclomotors, el 25%.

Jané ha anunciat que el SIAVT, que fins ara atenia trucades de dilluns a divendres, estarà disponible els 365 dies de l’any, de 9 del matí a 8 del vespre. El Servei Català de Trànsit (SCT) va posar-lo en marxa el 2012 com una iniciativa pionera a l’estat espanyol per ajudar, orientar i informar les víctimes d’accidents de trànsit i els seus familiars en els tràmits, recursos existents, legislació vigent i per rebre suport i atenció psicològica.El conseller ha demanat estendre el concepte de víctimes de trànsit als familiars i companys, perquè “també ho són aquells que estan al costat dels que ja no hi són o dels ferits greus”, davant els representants d’associacions de víctimes que han participat a l’acte, que també ha comptat amb representants dels Bombers de la Generalitat, dels Mossos d’Esquadra, del Sistema d’Emergències Mèdiques i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, entre altres. La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, ha recordat que els accidents de trànsit es poden evitar i s’hi ha referit com “un problema global”. A Europa van morir el 2015 més de 26.000 persones i va haver-hi prop de 140.000 ferits greus. Al món moren cada dia 3.500 persones víctimes dels accidents de trànsit. Doménech ha assenyalat que el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accident de Trànsit vol “fer patent la grandària del problema” de la inseguretat viària, reafirmar el compromís per a una mobilitat sense accidents i no oblidar les víctimes. “Els accidents de trànsit són un problema de salut pública i tenim el compromís ferm d’arribar a les zero víctimes”, ha afirmat la directora del SCT.

Amb motiu del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accident de Trànsit, diverses associacions realitzaran aquest diumenge diferents actes. A les 11:30h l’associació Stop Accidents convoca un acte per retre homenatge als afectats per accidents de trànsit a la glorieta del Parc de la Ciutadella de Barcelona. A les 13h, l’associació P(A)T organitza la tradicional cerimònia interreligiosa en memòria de les víctimes de trànsit a la sala Martí l’Humà al Museu d’Història de la ciutat. A partir de les 12:30h es podrà veure l’exposició ‘Els Rostres de les Xifres’, que pretén mostrar la realitat darrera de les estadístiques i un any més, en la iniciativa mundial de la ‘Llum de l’Esperança’, s’il·luminarà el Temple del Tibidabo durant el diumenge. Coincidint amb la data per a la sensibilització viària, l’SCT dóna continuïtat a la campanya #0mortstransit a les xarxes socials i anima els usuaris a sumar-s’hi i a comprometre’s a adoptar uns hàbits i conductes viaris segurs per aconseguir la fita europea de cap víctima mortal en accidents el 2050.

+ 0 - 0

  Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *